c S
Dnevne novosti

Vijeće EU planira nove međuvladine konferencije

20.04.2011 07:18 BRUXELLES, 19. travnja 2011.(Hina), Vijeće EU-a istaknulo je u utorak u priopćenju da se tijekom ovog polugodišta planiraju nove međuvladine konferencije o pristupanju s ciljem završetka pregovora.
"Planiraju se nove pristupne konferencije u ovom polugodištu s ciljem završetka pristupnih pregovora", kaže se na kraju priopćenja Vijeća EU-a u kojem se govori da je Hrvatska u utorak zatvorila još dva pregovoračka poglavlja - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Od ranije je poznato da mađarsko predsjedništvo planira organizirati zadnju međuvladinu konferenciju o pristupanju 21. lipnja, stoga to nije novo, ali se sada u službenom priopćenju Vijeća EU-a, koje čine sve zemlje članice, neizravno spominje cilj završetka pregovora u ovom polugodištu.

Mađarska je završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom stavila visoko na popisu svoga predsjedanja.

Mađarska ne isključuje mogućnost sazivanja još jedne pristupne konferencije u svibnju, na kojoj bi se moglo zatvoriti poglavlje Ribarstvo, ako se do tada završi formalni postupak usuglašavanja zajedničkog pregovoračkog stajališta u Vijeću EU-a.