c S
Dnevne novosti

RH zatvorila dva poglavlja s velikim financijskim implikacijama

20.04.2011 07:22 BRUXELLES, 19. travnja 2011.Hina, Hrvatska je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila dva iznimno važna poglavlja sa značajnim financijskim implikacijama, jer se u njima određuje visina potpora iz Zajedničke poljoprivredne politike te pomoći iz strukturnih i kohezijskih fondova.
Hrvatska je zatvorila poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

 Na poticaje za poljoprivredu i za regionalnu i kohezijsku politiku odlazi tri četvrtine godišnjeg europskog proračuna.

"Danas je svakako jedan od važnijih dana u našem pregovoračkom procesu jer smo zatvorili dva velika i važna poglavlja. Zatvaranjem ovih poglavlja Hrvatska je pokazala kompatibilnost s najsloženijim europskim mehanizmima", rekao je na kraju međuvladine konferencije o pristupanju ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Ovo su dva kapitalna poglavlja i kada se ona zatvore onda je to siguran znak da je kraj pregovora doista vrlo blizu", rekao je glavni hrvatski pregovorač Vladimir Drobnjak.

U poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj definiran je ciljani financijski paket i načela kako će se taj novac raspoređivati.

U prvoj godini članstva predviđeno je 373 milijuna eura izravnih plaćanja poljoprivrednicima, a kroz ruralni razvitak još 352 milijuna.

Hrvatskoj je odobrena kvota za šećer od 193 tisuće tona godišnje, kvota za mlijeko od 750 tisuća litara.

Također je odobrena posebna 'financijska omotnica' od oko 10 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta a za vinarstvo je previđeno desetak milijuna eura.

Kroz poglavlje 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, odnosno kroz strukturne i kohezijske fondove, predviđeno je 2,2 milijarde eura u prve dvije godine članstva.

U ovom poglavlju Hrvatska je morala ispuniti sedam teških mjerila koja se odnose na izgradnju administrativnih kapaciteta i uspostavu operativnog okvira za uspješno korištenje tih fondova.

"Zatvaranjem ovoga poglavlja stvoreni su uvjeti za korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskog fonda i državna uprava i strukture zadužene za korišenje fondova sada su puno jače ustrojene", rekao je Drobnjak.