c S
Dnevne novosti

Konferencija o usklađenosti s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava

20.04.2011 07:20 ZAGREB, 19. travnja 2011.(Hina), Centar za mirovne studije (CMS) organizirao je s Pravosudnom akademijom konferenciju na temu "Usklađenost hrvatskog zakonodavstva i prakse sa standardima Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda" što je, kako je ocijenila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, tema odabrana u pravo vrijeme jer takva specifična pravna znanja u Hrvatskoj nedostaju.
Skup je otvorio programski voditelj CMS-a Gordan Bosanac. Zahvalio je Pravosudnoj akademiji, Vrhovnom i Ustavnom sudu na potpori te naglasio da je prvenstveno riječ o stručnom skupu predstavnika pravosuđa i nevladinog sektora, bez političara.

Istaknuo je važnost suradnje nevladinog sektora i pravosuđa u zaštiti žrtava kršenja ljudskih prava i ocijenio da se u tom procesu stvara nova sudska praksa u Hrvatskoj pa i u Europi.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec čestitala je organizatorima na ovoj konferenciji ocijenivši da je tema odabrana u pravo vrijeme. Smatra da primjena konvencijskog prava u Hrvatskoj nije dobra i da treba puno raditi na tome te da puno očekuje od Pravosudne akademije kao i od sudaca.

Primijetila je da ima problema i kod edukacije odvjetnika, naročito glede sadržaja njihovih podnesaka upućenih Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava. To su novi izazovi za koje su potrebna specifična stručna pravna znanja koja Hrvatskoj nedostaju i zato je ova konferencija doista dobrodošla, zaključila je Omejec.

Skup je nastavljen predavanjima pravnih stručnjaka na temu zaštite ljudskih prava i sudske prakse vezane uz tu problematiku. Na konferenciji, u kojoj sudjeluju ljudi iz pravosuđa i nevladinih organizacija kako bi se što bolje educirali s europskom praksom zaštite ljudskih prava, bit će riječi o praksi Suda u odnosu na Hrvatsku, izvršenju presuda u Hrvatskoj te o primjeni Konvencije u hrvatskoj sudskoj praksi.

Organizatori su najavili i predstavljanje publikacije Usklađenost hrvatskih zakona i prakse sa standardima Europskog suda za ljudska prava koja će uskoro biti izdana. Publikaciju je uredila dr.sc. Ivana Radačić, a pisalo ju je niz autora među kojima i profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu i odvjetnica Lovorka Kušan.

Konferencija je dio projekta "Potpora hrvatskim odvjetnicima i nevladinim organizacijama u strateškoj litigaciji pred Europskim sudom za ljudska prava" koji financijski podržava Institut Otvoreno društvo.