c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada ostala bez većine

20.04.2011 07:06 LJUBLJANA, 19. travnja 2011.Hina, Slovenska koalicijska vlada u utorak je ostala bez većine u parlamentu, nakon odluke Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se povuče iz vlade zbog kontroverzne reforme mirovinskog sustava.
Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec izjavio je da će ministri njegove stranke povući iz vlade, čime će vlada ostati bez apsolutne većine u parlamentu.Konačnu odluku o izlasku iz četvorostranačke vladajuće koalicije DESUS će donijeti 5. svibnja.

No Erjavec je rekao da je to stvar formalnosti jer su u utorak na sjednici izvršnog odbora svi članovi jedinstveno glasovali za izlazak iz vlade u kojoj nisu prihvaćena njihova stajališta da je reforma miroviknsmkog sustava pogrešna.

Slovenski sindikati u utorak su odbili prijedlog predsjednika vlade Boruta Pahora da odustanu od referenduma o novom zakonu o mirovinskom osiguranju, te najavili da će u četvrtak u parlament dostaviti potrebnih 40.000 potpisa koji obvezuju parlament da raspiše referendum.

Neslužbeno, parlament će referendum raspisati za nedjelju 5. lipnja.Komentirajući najnoviju krizu slovenske vlade, bivši predsjednik vlade Janez Janša koji vodi najjaču oporbenu stranku, Slovensku demokratsku stranku, izjavio je da je odluka DESUS-a da izađe iz vlade "državotvoran potez", te pozvao Pahora da omogući prijevremene izbore.

Janša je rekao da bi prijevremeni izbori bili najbrži put izlaska iz sadašnje političke krize.Predsjendik zastupničkog kluba Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) Dušan Kumer izjavio je da su Janšini prijedlozi preuranjeni i da će se vlada, iako gubi većinu u parlamentu, usredotočiti na to kako uvjeriti birače da na referendumu prihvate neizbježnu reformu mirovinskog sustava.

Po Kumerovoj ocjeni, sadašnja vlada uz pomoć neovisnih zastupnika i nekih "disidenata" iz redova stranke umirovljenika i dalje može funkcionirati.

Predsjednik vlade Pahor u utorak poslije podne upriličio je krizni sastanak s koalicijskim partnerima, predsjednicom Liberalno-demokratske stranke Katarinom Kresal i predsjednikom stranke Zares Gregorom Golobičem, na kojemu su tražili izlaz iz sadašnje situacije, ali razvoj događaja za sada nije komentirao.