c S
Dnevne novosti

Početkom svibnja HRT dobiva povjerenika za korisnike

22.04.2011 07:14 ZAGREB, 21. travnja 2011.(Hina), Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) izabrat će početkom svibnja povjerenika za korisnike usluga HRT-a između šest kandidata koji su za tu dužnost poslali pravovaljane kandidature.
Za osobu kojoj bi se gledatelji ubuduće mogli obratiti s pritužbama na program i zatražiti zaštitu svojih gledateljskih, odnosno slušateljskih prava javilo se deset kandidata.

Nakon otvaranja kandidatura Vijeće je na današnjoj sjednici utvrdilo da su valjane prijave poslali pastor evanđeoske pentekostne crkve Stanko Jambre, sociologinja i aktivistica B.a.B.a Suzana Kunac, glavna tajnica Hrvatskog boćarskog saveza Snježana Šimunović Suknaić, bivši urednik na radio Sljemenu Zvonko Šeb, Branimir Ježić i Miroslav Matanović.

Odluku o budućem povjereniku koji će za posao dobivati naknadu od 6400 kuna, što je prosjećna neto plaća na HRT-u, Vijeće će donijeti nakon razgovora s kandidatima i dodatne provjere njihovih prijava.

Budući povjerenik, naime, ne smije biti u radnom odnosu, a morao bi djelovati u interesu javnosti s ciljem poboljšanja kvalitete programa i unapređenja komunikacije s publikom.

Po odredbama novog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji koji je uveo ovu funkciju, "ombudsman" za javni radio i televiziju mora djelovati neovisno, nepristrano i etično.

Povjerenik će jednom mjesečno Vijeću dostavljati pritužbe popraćene spornim video i audio zapisima, a dva puta godišnje izrađivati iscrpne izvještaje koje će također podnositi Vijeću.

U nastavku sjednice Vijeće HRT-a raspravlja o programu javne televizije.