c S
Dnevne novosti

Anketa: Slovenci protiv mirovinske reforme

26.04.2011 07:17 LJUBLJANA, 25. travnja 2011.Hina, Slovenski birači po svoj će prilici odbiti mirovinsku reformu na referendumu koji je sazvan za 5. lipnja, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak.
Za novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji predviđa postupno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina za žene i muškarce na referendumu će glasati 31,3 posto ispitanika, a 42,3 posto biti će protiv, pokazuju rezultati ankete. Telefonsku anketu prošlog je tjedna za televizijsku postaju POP-TV i dnevni list "Dnevnik" provela agencija Ninamedia na 700 ispitanika.

U anketi je svoj izlazak na referendum potvrdio 61 posto ispitanika, a 83 posto ocijenilo je da je dobro upoznato sa sadržajem mirovinske reforme.

Na preporuku Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) vlada premijera Boruta Pahora donijela je, a parlament krajem prošle godine prihvatio, novi zakon o mirovinskom osiguranju koji je izazvao velike kontroverze, pa su sindikati koji mu se protive prikupili potpise za izvedbu referenduma na kojemu ga nastoje poništiti.

Po novom mirovinskom zakonu Slovenci bi u mirovinu odlazili kasnije nego do sada, pa bi se za redovno umirovljenje postupno do 2020. godine životna dob podigla na 65 godina, za žene i muškarce. Sa 60 godina života mogli bi se umiroviti oni koji su počeli raditi u ranoj mladosti, ali uz uvjet da imaju 43 godine staža (muškarci) i 41 godinu (žene).

Raspisivanje referenduma o kontroverznoj mirovinskoj reformi dodatno je pogoršao odnose u vladajućoj koaliciji premijera Boruta Pahora, pa je iz koalicije već istupila Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), čime je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Premijer Borut Pahor unatoč tome izjavio je kako vjeruje da vlada može pobijediti na referendumu, te da kao odgovoran predsjednik vlade ne namjerava dati ostavku nego nastaviti s reformama. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošlog je tjedna izjavio da podržava premijera, no da bi u sadašnjoj situaciji kad bi imao takve ovlasti razmišljao o raspuštanju parlamenta i sazivanju prijevremenih izbora, godinu i pol prije redovnih predviđenih za jesen sljedeće godine.