c S
Dnevne novosti

Počelo obilježavanje 340. obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana

26.04.2011 07:20 BEČKO NOVO MJESTO, 25. travnja 2011.(Hina), Obljetnica smrti Zrinskoga i Frankopana obilježena je danas u Bečkom Novom Mestu u Austriji komemoracijom kraj grobnoga mjesta i svetom misom zadušnicom u katedralnoj crkvi, te polaganjem vijenaca na spomen ploče na mjestu smaknuća i na bočnom zidu katedrale u Bečkom Novigradu.
U delegaciji koja je položila vijence bili su članovi Zrinske garde iz Čakovca, Družbe "Braće Hrvatskog Zmaja" zmajskog stola Karlovac, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota i predstavnici Gradišćanskih Hrvata.

Predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec istaknuo je da se tim činom odaje počast za žrtvu koji su velikani naše povijesti dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku koja se ostvarila tri stoljeća nakon njihove tragične pogibije.

I danas, kazao je Sobočanec, 340 godina kasnije vodimo bitku - ali ovog puta na drugim poljima - za domovinu. Povijest se ponavlja, kao i Zrinske i Frankopane, tako su i danas velikane borbe za Hrvatsku osudili, ali o njima će povijest dati svoj ispravan sud, kao što je to uostalom dala i za pogubljene plemiće, rekao je Sobočanec.

U ime karlovačkog "Zmajskog stola" Zvonimir Gerber kazao je da su Braća Hrvatskoga Zmaja vjerni svojoj tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane i zato svake godine obilježavaju tužnu godišnjicu smrti Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu.

Grob u Bečkom Novom Mjestu prazan je jer su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1990. godine preneseni u Zagrebačku katedralu, ali vijenci su danas položeni na grob i podno spomen ploče. U svom komemorativnom govoru povjesničar dr. Milan Kruhek je namjeru carskog bečkog dvora da kraljevine Hrvatsku i Mađarsku pretvori u svoje pokrajine i oduzme im njihova kraljevska prava nazvao pokretom.

Taj je pokret, nakon što su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan uhićeni u Beču, iskorišten da se Hrvatska i gospodarski uništi, i to tako da je carska vojska pljačkajući od Čakovca preko Ozlja do Bakra oslabila hrvatsko plemstvo gospodarski a time i politički, kazao je Kruhek.

Očiti su dokazi da je ekonomsko uništenje glavi uzrok uništenja ta dva plemenitaškog roda, rekao je Kruhek. Osvrnuvši se na latinski natpis "Jer je slijepac slijepca vodio - oba su pala u ovu jamu", koji su njihovi suci i krvnici napisali na grobnu ploču, Kruhek je istaknuo da je povijest pokazala da je čvrsto zaživjela izreka Frana Krste Frankopana "Navik on živi ki zgine pošteno", a nikako cinični epitaf.

Komemorativnom okupljanju nazočilo je 120 Karlovčana, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora iz Karlovca, a svečano obilježje dali su Karlovačka Građanska garda, Zrinska garda iz Čakovca i u narodne nošnje odjeveni članovi Kulturno umjetničkog društva ”Frankopan” iz Bosiljeva.