c S
Dnevne novosti

Portugal povećao proračunski deficit

26.04.2011 07:18 LISABON, 25. travnja 2011.Hina/AFP, Portugal je povećao svoj proračunski deficit za 2010. godinu na 9,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na raniji podatak od 8,6 posto, priopćio je u nacionalni statistički institut u Lisabonu.
Portugalski institut obavijestio je u subotu Eurostat, europski statistički ured zadužen za nadzor strogih pravila za financije vlada članica, da je izvršena revizija prošlogodišnjeg deficita "zbog veće potrebe financiranja i duga javne uprave od 0,5 posto BDP-a".

Pravila Europske unije zahtijevaju od 27 zemalja članica da svoje fiskalne deficite drže ispod 3,0 posto BDP-a, iako im se mogu dopustiti neka odstupanja tijekom ekonomske krize.

Novi podatak dosta premašuje portugalski cilj da deficit u 2010. godini bude 7,3 posto BDP-a, naveo je institut. Lisabon ima za cilj smanjiti deficit na 4,6 posto u 2011.

"Nema skrivenih troškova u portugalskim javnim financijama", izjavio je ministar gospodarstva Jose Vieira da Silva nakon revizije, rekavši da je ona rezultat promjene metode izračuna.

Javni dug Portugala povećan je na 93 posto BDP-a sa dosadašnjih 92,4 posto, što je gotovo 160,4 milijarda dolara, naveo je institut.

Dužnosnici Europske unije i MMF-a vode krizne pregovore s političkim i poslovnim čelnicima od ponedjeljka, kako bi se procijenilo stanje javnih financija u Portugalu, kojem prijeti rizik prekida otplate duga u iduća dva mjeseca.

Pregovori su dio međunarodnog plana sanacije portugalskih dugova, čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijarda eura. Lisabon treba imati pripremljen paket do 15. lipnja, kada mu na naplatu dospijeva gotovo pet milijarda dolara duga.