c S
Dnevne novosti

Preporod o novom Kolektivnom ugovoru za osnovne škole

27.04.2011 07:20 ZAGREB, 26. travnja 2011.(Hina) Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod usprotivio se članku 46. novog Kolektivnog ugovora za osnovne škole koji bi trebao biti potpisan do kraja ovog tjedna, a koji, kako tvrdi Preporod, jamči jedino većinskom Sindikatu hrvatskih učitelja (SHU) pravo sudjelovanja u radu županijskih Komisija za raspoređivanju tehnoloških viškova u osnovnim školama.
Kako je na primjeru pojasnio čelnik sindikata Preporod Željko Stipić, škola u kojoj postoji potreba za novim zapošljavanjem ne smije raspisati natječaj, dok se ne očituje nadležna županijska komisija koja, kako tvrdi Preporod, pogoduje u takvim prilikama svojim članovima, dok članove Preporoda diskriminira.

Prosvjetne vlasti su već deset godina izravno uključene u pogodovanje većinskom sindikatu odnosno Sindikatu hrvatskih učitelja te diskriminaciju manjinskog sindikata, ustvrdio je Stipić na konferenciji za novinare dodavši kako su "problem zakuhali još prije desetak godina u ime SHU-a Dalimir Kuba, a u ime vlade Goran Granić".

Zajedničkim prijedlogom Vlade i SHU-a otvoreno se ucjenjuje Sindikat Preporod time da mora najprije potpisati Kolektivni ugovor želi li za svoje članstvo čak i u Međimurskoj županiji u kojoj ima 20 puta više članova od SHU-a, osigurati rad u spornoj komisiji za raspoređivanje tehnoloških viškova, kaže Stipić.

Popuštanjem zahtjevu SHU-a prosvjetne i državne vlasti su postale izravno odgovorne ne samo za diskriminaciju jedne sindikalne organizacije, nego i za sve buduće malverzacije koje će se događati u radu županijskih komisija za tehnološke viškove, rekao je Stipić dodajući kako su s tim problemom upoznali sve koji bi trebali reagirati - od predsjednice Vlade do resornog ministra.