c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor s ministrima Spindeleggerom i Dzurindom

27.04.2011 07:15 ZAGREB, 26. travnja 2011.(Hina) Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u utorak je u Banskim dvorima razgovarala s austrijskim saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom i slovačkim ministrom vanjskih poslova Mikulašom Dzurindom, a glavna tema razgovora bio je ulazak Hrvatske u EU, priopćeno je iz hrvatske Vlade.
Predsjednica hrvatske Vlade na sastanku je istaknula zahtjevan put koji je Hrvatska prošla u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, s više od 120 mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, što su istinske reforme.

Trenutno su ostala dva važna poglavlja na kojima se intenzivno radi, posebno Poglavlje 23., o čemu je u posljednjih mjesec dana hrvatska vlada uputila Europskoj komisiji dva izvješća, prema priopćenju.

Vjerujem da do kraja lipnja možemo završiti pregovore, kazala je predsjednica vlade, naglasivši kako je lipanj važan rok i stoga što Hrvatska tada obilježava 20. obljetnicu samostalnosti.

Ministar Spindelegger izrazio je punu potporu završetku pregovora te čestitao na velikom poslu kojeg je Hrvatska obavila.

Ministar Dzurinda također je čestitao predsjednici vlade, posebno na rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, te poručio hrvatskim građanima kako Europska unija nije savršena, ali nema bolje alternative.

Obojica su naglasila da su hrvatski pregovori s Europskom unijom snažna poruka i zemljama u regiji da nastave s reformama, izrazivši još jednom spremnost da pomognu Hrvatskoj u njihovoj završnoj fazi, na čemu im je predsjednica vlade zahvalila.

Spindelegger i Dzurinda u utorak će se sastati i s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem te s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.