c S
Dnevne novosti

MVPEI povodom 25. obljetnice Černobila

27.04.2011 07:02 ZAGREB, 26. travnja 2011.(Hina), Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) podsjetilo je u utorak, povodom 25. obljetnice nuklearne katastrofe u ukrajinskom gradu Černobilu, da je hrvatsko izaslanstvo 19. travnja sudjelovalo na Kijevskom summitu povodom tog događaja, te da je Hrvatska tom prigodom donirala 1,1 milijun kuna za izgradnju betonskog sarkofaga oko černobilskog reaktora.
"Na današnji dan obilježava se 25. godišnjica velike tragedije u nuklearnoj elektrani u ukrajinskom gradu Černobilu. Izaslanstvo Hrvatske, predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem, sudjelovalo je 19. travnja ... na Kijevskom summitu na visokoj razini, koji je održan u povodu tog tragičnog događaja", priopćeno je iz MVPEI-a.

"Na Donatorskoj konferenciji, koja je održana isti dan u Kijevu, a na kojoj su prikupljana sredstva za izgradnju trajnog i sigurnog sarkofaga za nuklearnu elektranu Černobil, ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku Aleksander Heina, kao predstavnik Hrvatske, upoznao je sudionike s odlukom hrvatske vlade o donaciji u iznosu od 1,1 milijuna kuna", dodaje se u priopćenju.

Republika Hrvatska, kao zemlja korisnica nuklearne energije i aktivna članica međunarodne zajednice, svjesna je potrebe međunarodne solidarnosti s prijateljskom Ukrajinom, zaključuje se u priopćenju MVPEI-a.