c S
Dnevne novosti

Rusija na summitu G8 predlaže nove mjere sigurnosti

27.04.2011 07:19 MOSKVA , 26. travnja 2011.(Hina/AFP) Rusija će na summitu zemalja članica G8, koji će se održati u svibnju, predložiti mjere za poboljšanje nuklearne sigurnosti, izjavio je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na dan kada se u svijetu obilježava godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilu 1986.
"Na summitu G8 Rusija će iznijeti konkretne inicijative koje se odnose na jačanje mjera sigurnosti u nuklearnim elektranama", rekao je Medvedev.

Svrha ovih mjera bit će "povećanje odgovornosti zemalja koje koriste atomsku energiju", također je kazao.

Medvedev će se u utorak, sa svojim ukrajinskim kolegom Vktorom Janukovičem sastati na mjestu nesreće te s njim razgovarati o mjerama koje bi trebalo poduzeti da bi se poboljšala nuklearna sigurnost, kao i o pomoći onima koji su sanirali posljedice nesreće u Černobilu.

26. travnja 1986., reaktor broj četiri nuklearne elektrane u Černobilu eksplodirao je tijekom sigurnosne probe zbog greške u rukovanju, zbog čega su oslobođeni radioaktivni elementi intenziteta jednakog jakosti 200 bombi bačenih na Hirošimu, nakon čega je zagađen veći dio Europe.