c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: prava branitelja neće biti ugrožena u EU

28.04.2011 07:15 ZAGREB, 27. travnja 2011.(Hina), Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba i Zagrebačke županije organizirala je okrugli stol "Branitelji i Europska unija", na kojem su političari, sveučilišni profesori i članovi braniteljskih udruga zaključili da prava hrvatskih branitelja neće biti ugrožena skorim ulaskom u EU te da je hrvatsko punopravno članstvo u EU završni korak u stvaranju moderne hrvatske države.
Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković naglasio je nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju i obrani hrvatske države koji nitko ne može dovesti u pitanje. Završetak pristupnih pregovora i punopravno članstvo u EU po njegovim je riječima "točka na i zadnjih 20 godina stvaranja hrvatske države".

Dodavši da "svatko dobronamjeran razmišlja na takav način", Jandroković je kazao da je EU integracija u kojoj prosječni građani najbolje žive, a ulaskom u EU Hrvatska postaje ravnopravan član te integracije. Rekavši da nije do sada čuo nijedno racionalno objašnjenje zašto Hrvatska ne bi trebala postati članicom EU-a, ocijenio je da je alternativa EU-u povezivanje sa zemljama jugoistočne Europe i razvoj tzv. balkanskih vrijednosti na štetu europskih.

Ministar branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić drži da će hrvatski branitelji na referendumu o pristupu EU sigurno glasovati za hrvatski pristup EU kao i većina građana. Naglasio je da ulaskom u EU prava hrvatskih branitelja neće doći u pitanje jer se o njima skrbi onaj dio zakonodavstva koji potpada pod nacionalno zakonodavstvo.

Napomenuo je da će ulaskom u EU Hrvatska dobiti nov položaj i na području sigurnosti te potvrdio Jandrokovićeva stajališta da je alternativa EU povezivanje s balkanskim zemljama.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izvijestila je da je Hrvatska do sada zatvorila 30 pregovaračkih poglavlja od 35 te da je do kraja pregovora od preostalih pet najteži i naopsežniji posao s 23. poglavljem "Pravosuđe i temeljna prava".

Naglasila je da će ulaskom u EU Hrvatska dobiti na stablnosti i kao primjer navela da u zadnjih 150 godina nijedna država na ovome području nije živjela duže od prosječna životnog vijeka. Dodala je da temelji europskih vrijednosti nisu samo bili gospodarski već i sigurnosni i želja za trajnim mirom u Europi koji može osigurati gospodarski napredak.

Podsjetla je na tzv. kohezijske fondove EU-a, od kojih bi Hrvatska 2013. mogla dobiti više pomoći za gospodarstvo i razvoj nego što za razvojne projekte izdvaja iz proračuna.