c S
Dnevne novosti

Grčka i Malta: promjene Schengena ne smiju izgraditi zidove

29.04.2011 07:16 ATENA, 28. travnja 2011.(Hina/AFP) Grčka i Malta su poduprle promjene schengenskog ugovora o slobodnom kretanju pod uvjetom da one ne stvaraju dodatne neprilike zemljama članicama na jugu kontinenta.
"Slažem se s promjenama pod uvjetom da one smanje teret a ne otežaju stvar" zemljama na jugu EU-a, kazao je u srijedu premijer Malte Tonio Borg tijekom posjeta Ateni.

"Nadam se da revizija schengenskog ugovora ne znači stvaranje zidova i vrata, već kretanje prema solidarnosti", rekao je.

Grčki je ministar vanjskih poslova Dimitris Droutsas kazao nakon sastanka s Borgom da je i Grčka otvorena prema reviziji Schengena, ali da to "mora biti od pomoći zemljama Sredozemlja".

Talijanski premijer Silvio Berlusconi i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy složili su se u utorak o reformama Schengena po kojima bi se unutarnje kontrole privremeno obnovile.

Europska komisija objavila je da priprema "precizne uvjete" po kojima bi države članice nezadovoljne slobodom kretanja u schengenskoj zoni mogle ponovno privremeno kontrolirati nacionalne granice. Komisija će idući tjedan precizirati koliko države poput Francuske imaju manevarskog prostora u tom pogledu u svjetlu imigrantske krize izazvane političkim prevratima u sjevernoj Africi.

Prijedloge će 4. svibnja predstaviti povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, a ministri unutarnjih poslova EU-a razmotrit će ih 12. svibnja, rekao je Bailly.

Na sastanku u Rimu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i talijanski premijer Silvio Berlusconi u zajedničkom su pismu pozvali Komisiju da razmotri mogućnost ponovnog uvođenja graničnih kontrola, "privremeno u slučajevima iznimnih teškoća u upravljanju zajedničkim vanjskim granicama."