c S
Dnevne novosti

Šimunović u Washingtonu s visokim američkim dužnosnicima

29.04.2011 07:02 ZAGREB, 28. travnja 2011.(Hina), Državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović se u sklopu posjeta Washingtonu sastao u State Departmentu s pomoćnikom američke državne tajnice za političko-vojna pitanja Andrewom Shapirom s kojim je razgovarao o suradnji u okviru NATO-a, posebno u operaciji ISAF u Afganistanu, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).
Američki dužnosnik iskazao je spremnost za nastavkom dosadašnje razine vojne pomoći kroz različite fondove kao i mogućnost njegova povećanja u idućem razdoblju, a istaknuta je i važnost hrvatske uloge u Školi vojne policije u Kabulu, kao i doprinos misiji NATO-a na Kosovu.

Šimunović se u Pentagonu sastao s pomoćnikom američkog ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove Alexanderom Vershbowom, a teme razgovora bile su suradnja u NATO-u i Afganistanu, situacija u Libiji i regiji, nove mogućnosti vojno-tehničke suradnje u jugoistočnoj Europi te izrada strateških obrambenih dokumenata Hrvatske.

Tijekom posjeta Washingtonu državni tajnik Šimunović održao je i predavanje na John Hopkins University na kojem je govorio o transformaciji hrvatske nacionalne sigurnosne strategije, odgovornosti Hrvatske kao članice NATO-a, o pristupu Hrvatske EU-u te o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama NATO-a, stoji u priopćenju MORH-a.