c S
Dnevne novosti

Josipović o ciljevima posjeta SAD-u

02.05.2011 07:20 CHICAGO/ZAGREB, 1. svibnja 2011.Hina, Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u nedjelju u Chicagu da su ciljevi njegova posjeta Sjedinjenim Državama dodatno "ojačati bilateralne odnose" s Washingtonom, kao i obnoviti i ojačati veze s hrvatskom dijasporom.
Do Josipovićeva posjeta SAD-u dolazi u završnoj fazi hrvatskih pregovora o pristupanju Europskoj uniji, u čemu je Hrvatskoj važna američka potpora. "Ulazak u EU i potpisivanje ugovora je u prvom redu odnos nas i EU-a, no podrška i suradnja SAD-a u tom i drugim pitanjima, kao što su NATO, bilateralna suradnja i globalni odnosi, jako je važna za Hrvatsku", rekao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu.

"Sjedinjene Države, kao jedan od ključnih igrača na svjetskoj pozornici, uvijek su podržavale Hrvatsku i na neki način smo uvijek zajednički razmatrali sva važnija pitanja", naglasio je hrvatski predsjednik. Josipović će o završetku pristupnih pregovora s EU-om, te o bilateralnoj i multilateranoj suradnji Hrvatske i SAD-a na političkom, sigurnosnom i gospodarskom planu, u utorak u Washingtonu razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton.

Posjet SAD-u Josipović je započeo u Chicagu zbog brojne hrvatske zajednice u tom drugom najvećem američkom gradu, koja broji oko 50.000 pripadnika. U nedjelju kasno poslijepodne, po lokalnom vremenu, sastat će se s predstavnicima hrvatskih udruga u Generalnom konzulatu RH.

"U Chicago sam došao zbog velike zajednice Hrvata, a riječ je i o gospodarski izuzetno zanimljivom kraju. Cilj je obnoviti i ojačati vezu Hrvatske i dijaspore a s druge strane poticati gospodarsku suradnju", rekao je Josipović. Naglasio je da se nakon prvih susreta s iseljenicima osvjedočio kako su mnogi od njih vrlo uspješni u gospodarstvu i svojoj integraciji u SAD-u, što pokazuje kako "Hrvati znaju, mogu i hoće pridonijeti američkom društvu, a sigurno i svojoj matičnoj zemlji".

Na pitanje novinara o konkretnim projektima za ulaganja iseljenika u Hrvatsku, kazao je kako uloga predsjednika nije da dogovara poslove već da stvara povoljnu klimu i gradi mostove, te da je na tome tragu i njegov sadašnji posjet. "Odluka o ulaganju manjim se dijelom temelji na emotivnoj vezi s domovinom, a puno više na racionalnoj odluci da se uloži vlastiti kapital i napravi poslovni rezultat.

Na nama je da izgradimo dobru investicijsku klimu, da osiguramo porezne, organizacijske i druge uvjete da investitor, bez obzira odakle dolazi, a posebno ako je iz hrvatske dijaspore, ima jasnu računicu zašto dolazi s kapitalom u Hrvatsku", istaknuo je Josipović. On je u nedjelju posjetio Hrvatski etnički institut u Chicagu, koji su 1975. osnovali hrvatski franjevci.