c S
Dnevne novosti

GONG o prijedlogu Zakona o referendumu

02.05.2011 07:26 ZAGREB, 29. travnja 2011.(Hina) Na tribini GONG-a i Zelene akcije koja je organizirana na temu "Prijedlog Zakona o referendumu" lošim je ocijenjeno to što je taj zakonski prijedlog poslan u hitnu proceduru, a sudionici su se suglasili oko toga da njegovo donošenje zahtjeva prethodno široku javnu raspravu.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić izrazio je bojazan da se zakon donosi samo zbog kriterija ulaska u EU, a ne kako bismo imali dobar Zakon o referendumu koji će omogućiti građanima da na lakši način pokreću lokalne ili državne referendume.

Novine u tom zakonskom prijedlogu su, kako je među ostalim kazao Zelić, produljenje roka za prikupljanje potpisa na 30 dana za državni te 15 dana za lokalni referendum, odlučivanje većinom birača koji su referendumu pristupili te lakši opoziv općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

Do sada je, kako je rekao, bilo gotovo nemoguće opozvati gradonačelnike, župane i općinske načelnike zbog zakonskih odredbi pa, po njegovom mišljenju, svakako treba "olabaviti" uvjete kako bi se oni mogli lakše opozvati ako građani nisu zadovoljni njihovim radom. Najlošije zakonsko rješenje je, po Zelićevom mišljenju, kratak rok za prikupljanje potpisa, te niz tehničkih poteškoća, a probleme vidi među ostalim i u tome što nema uvijeta minimalnog odaziva kako bi referendum bio valjan.

Sa zakonom se ne smije manipulirati niti ga se donositi kako bi se išlo na ruku jednoj ili drugoj političkoj opciji, poručio je i dodao kako su se prema neslužbenim GONG-ovim informacijama neki gradonačelnici na terenu već pobunili protiv predloženog zakona. Već sada se, kako je kazao Zelić, trguje "iza zatvorenih vrata" kako bi se neke odredbe ukinule te kako bi se donio nekakav novi poseban zakon o opozivu.

Po mišljenju izvanrednog profesora na zagrebačkom pravnom fakultetu Roberta Podolnjaka, ako ustavno ne reguliramo o kojim se temema može raspisati referendum te o kojim temama ne bi smjelo biti referenduma, bojim se da bismo mogli imati inflaciju referenduma o vrlo nezgodnim i politički prijepornim temama.

Đorđe Gardašević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta je među ostalim kazao kako bi u zakonu trebalo mijenjati i neke stvari koje se odnose na način glasanja i davanje uputa ljudima koji pristupaju mjestima gdje se izjašnjava na referendumu, što spada u sferu političkog oglašavanja.