c S
Dnevne novosti

Vandoren i Jandroković otvorili Europski tjedan

03.05.2011 07:22 ZAGREB, 2. svibnja 2011.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković otvorili su u ponedjeljak na zagrebačkom Cvjetnom trgu Europski tjedan, koji se u Hrvatskoj obilježava dvanaestu godinu zaredom.
Europski tjedan dio je intenzivnih informativnih aktivnosti koje se provode kako bi se hrvatski građani što bolje upoznali s mogućnostima i izazovima budućeg članstva u Europskoj uniji, a u njegovo obilježavanje tradicionalno su uključeni gradovi i županije diljem Hrvatske. Ove je godine naglasak na informiranju građana o pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, uoči predstojećeg referenduma.

Ministar Jandroković najavio je da će Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uskoro pokrenuti snažnu informativnu kampanju kroz hrvatske medije kako bi odgovorilo na sva pitanja i predrasude hrvatskih građana o pristupanju Europskoj uniji. Odgovori na najčešća pitanja bit će objavljeni u obliku radijskih i TV spotova, za što je predviđeno 1,5 milijun kuna.

Hrvatske građane, po njegovim riječima, najviše zanimaju pitanja vezana uz njihov život, životni standard, zapošljavanje i općenito uvjete života u EU-u. Druga važna skupina pitanja odnosi se na zaštitu hrvatskog nacionalnog identiteta, tradicije i nacionalnih interesa, a informativna kampanja ponudit će na njih 50 ključnih odgovora.

Konkretno, ulaskom u EU hrvatski će studenti moći studirati u drugim članicama EU-a pod istim uvjetima kao i ostali europski građani, kazao je Jandroković. Glede pitanja prodaje nekretnina strancima koje se često spominje, Jandroković je istaknuo da od 2005., kada je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), nije došlo do masovnog otkupa nekretnina i na tom se području ne očekuju dramatične promjene.

Jedno od pitanja je i hoćemo li u EU-u ostati Hrvati ili postati Europljani, na što je Jandroković odgovorio: "Bit ćemo Hrvati i u EU-u. Vjerujemo da ćemo, kao i druge države članice, još bolje moći zaštititi svoj identitet, tradiciju i državne interese. Europska unija je integracija, prostor u kojem prosječan čovjek živi najkvalitetnije na svijetu kada se pogledaju parametri sigurnosti, životnog standarda, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstva.

"Šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren istaknuo je da je cilj Europskog tjedna objektivno informiranje građana o Europskoj uniji, razlozima za i protiv pristupanja. "Osobno sam uvjeren da ima više prednosti nego nedostataka, no izbor, odluka je na hrvatskim građanima", rekao je, istaknuvši kao jedan od dobrih razloga za ulazak u EU izdašne europske fondove za čije se korištenje treba pripremiti.

Vandoren se osvrnuo i na pad potpore hrvatske javnosti EU-u nakon presude Haaškog suda (ICTY) dvojici hrvatskih generala. "Ponekad imamo dojam da potpora EU-u nije još na razini na kojoj bi trebala biti, no siguran sam da ćemo informiranjem građana osigurati punu potporu", kazao je.

Po zadnjem istraživanju agencije Ipsos plus, na referendum o pristupanju EU-u izišlo bi 79 posto građana, a 59 posto izjasnilo bi se za EU. Istraživanje je provedeno prije izricanja nepravomoćne presude Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Obilježavanje Europskog tjedan traje do 10. svibnja.

Tradicionalna središnja proslava Dana Europe (9. svibnja) održat će se 7. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje će građani moći dobiti odgovore na pitanja o pristupanju Europskoj uniji. Isti dan u parku Bundek Delegacija EU-a organizira događanje pod nazivom "Ritam Europe", s prigodnim programom za djecu u poslijepodnevnim satima i koncertom za mlade u večernjim satima.

Na Cvjetnom je trgu postavljen i golem poštanski sandučić u koji građani mogu ubaciti svoja pitanja o Europskoj uniji na koja će im Delegacija EU-a u RH poštom ili e-mailom poslati odgovore.

Među većim događajima u ostalim dijelovima zemlje izdvajaju se manifestacija "Plešemo Europu" u Istarskoj županiji na kojoj će učenici predstaviti karakteristične europske plesove, zatim Parlamentarna debata srednjoškolaca u Sisačko-moslavačkoj županiji koja će simulirati rad Europskog parlamenta te Dan poljoprivrednika u Ličko-senjskoj županiji. MVPEI će u utorak objaviti javni natječaj za izbor slogana i loga hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji.