c S
Dnevne novosti

Unaprijeđen status EU-a u UN-u

04.05.2011 07:08 NEW YORK , 3. svibnja 2011.(Hina/Reuters) Opća skupština UN-a unaprijedila je u utorak status EU-a, privevši kraju dugogodišnja nastojanja Bruxellesa da se i službeno poboljšaju uloga i slika EU-a u aktivnostima Ujedinjenih naroda.
Skupština koju čine predstavnici 192 zemalja usvojila je rezoluciju kojom se EU-u omogućuje status sličan onome što ga imaju Vatikan i Palestinska samouprava, sa 180 glasova za i nijednim protiv. Zimbabve i Sirija su se suzdržali od glasanja, a 10 zemalja nije glasalo.

Nastojanje da se dosadašnji, uglavnom simboličan status izmijeni, dio je napora Bruxellesa da se unaprijedi uloga EU-a na državnoj sceni u skladu s Lisabonskim sporazumom iz 2007.

EU će sada biti u mogućnosti obraćati se Skupštini preko svojih stalnih dužnosnika, a ne preko veleposlanika zemlje predsjedateljice koja se mijenja svakih šest mjeseci.

Nakon glasanja, povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton iskoristila je novostečeno pravo EU-a da se obrati Skupštini te je kazala da će UN sada moći jasnije čuti poruke bloka što ga čini 27 država i u kojemu živi oko pola milijarde stanovnika.

Također je istaknula kako EU ne traži status stalne države članice UN-a.