c S
Dnevne novosti

HAZU priređuje okrugli stol "Hrvatska i Europa"

05.05.2011 07:18 ZAGREB, 4. svibnja 2011.(Hina), U povodu 150. obljetnice osnutka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priredit će 5. svibnja okrugli stol "Hrvatska i Europa: kultura, znanost i umjetnost".
Nakon uvodnoga govora predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, Ivan Supičić govorit će o pokretanju edicije "Hrvatska i Europa" i izdavanju njezinih prvih triju svezaka, a o dovršetku edicije i izdavanju njezina četvrtoga i petog sveska Mislav Ježić.

Tomislav Raukar govorit će o ključnim obilježjima i europskim obzorima hrvatske povijesti od početaka da danas, Ivan Golub o velikanima i institucijama hrvatske kulturne i društvene povijesti od početaka do suvremenog doba, August Kovačec o hrvatskom jeziku i pismenosti od srednjega vijeka do 21. stoljeća.

O temeljnim djelima i likovima hrvatske književnosti kroz povijest, od Baščanske ploče preko Marka Marulića do naših dana govorit će Josip Bratulić, Žarko Dadić govorit će o hrvatskoj znanosti od Hermana Dalmatina preko Ruđera Boškovića do Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Vladimir Marković o hrvatskoj likovnoj umjetnosti od predromaničke arhitekture preko Jurja Julija Klovića do Ivana Meštrovića i dalje, a Stanislav Tuksar o hrvatskoj glazbi od srednjovjekovnih kodeksa i Ivana Lukačića do 20. stoljeća.

Na okruglome stolu bit će predstavljen jedan od najvećih projekata HAZU koji je pokrenut 90-ih godina, a osobito je aktualan za Akademiju u jubilarnoj godini i godini kad se očekuje završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Edicija "Hrvatska i Europa", u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i nakladničke kuće Školske knjige, zamišljena je kao enciklopedijski pregled hrvatske kulturne povijesti od početaka do danas u pet svezaka.

Prva su četiri sveska na hrvatskome objavljena, a peti je u pripremi. Isto su tako prva dva sveska objavljena i na engleskome i francuskome, treći je na tim jezicima u pripremi, a i četvrti je već preveden i lektoriran te čeka uredničku obradbu.

Edicija na zanimljiv i čitateljstvu u Hrvatskoj i svijetu razumljiv način predstavlja temeljna znanja o hrvatskoj povijesti i kulturi na svim područjima - političkome, društvenome, jezičnome i književnome te na području likovnih umjetnosti, glazbe i znanosti na razini najsuvremenijih istraživanja i kao takva jedinstvena je sinteza u nas, kakva je rijetka i u velikih europskih naroda.

Misija joj je s Hrvatskom i njezinom kulturnom baštinom upoznati i domaće čitateljstvo i kulturnu javnost u svijetu. Tijekom okruglog stola u atriju Akademijine palače bit će izloženi dosad objavljeni svesci izdavačkog niza "Hrvatska i Europa. Kultura, znanost i umjetnost".