c S
Dnevne novosti

Sabor: većina klubova podupire izmjene Zakona o USKOK-u

05.05.2011 07:26 ZAGREB, 4. svibnja 2011.Hina, Većina saborskih klubova podržala je predložene izmjene Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali ne i SDP-ov, koji smatra da Vlada predloženim rješenjima želi utjecati na pravosuđe.
Predložene izmjene, kojima se predviđa uvođenje kontrole odbačaja USKOK-ovih kaznenih prijava, predstavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Naime, po mišljenju stručnjaka Europske komisije sporno je to što u slučaju odbačaja kaznenih prijava za korupciju i organizirani kriminalitet nije osigurana kontrola odluka USKOK-a u slučajevima kada nema oštećenika.

Stoga se, rekao je Bošnjaković, uvodi rješenje po kojemu će o odbačaju kaznene prijave iz nadležnosti USKOK-a u prvom stupnju odlučivati Kolegij USKOK-a u kojemu sjede ravnatelj tog ureda i njegovi zamjenici, a u drugom stupnju Odjel za nadzor Državnog odvjetništva.

Napomenuo je da su predložene izmjene važne za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23., ističući i njihovu važnost u borbi protiv korupcije.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra da se zakon donosi kako bi izvršna vlast kontrolirala pravosuđe, odnosno utjecala na DORH. "Vlada predlaže da zaštitu državnih interesa da policiji. Država hoće reći da DORH ne štiti državne interese, već policija", poručila je.

Iznijela je i stav svoje stranke po kojemu bi osnovna nakana zakona trebala biti jačanje odgovornosti pravosuđa, "a ne obračun Državnog odvjetništva i policije".

Smisao mora biti da kriv ne pobjegne, a ne da se nevin proganja, rekla je. Njezine prozivke da vlada želi utjecati na pravosuđe odbacili su iz HDZ-ovih klupa, ali i ministar Bošnjaković, poručivši da izvršna vlast nema utjecaja na DORH, jer bi to, kaže, "bio korak unazad".

Ana Lovrin najavila je HDZ-ovu potporu zakonskim izmjenama, istaknuvši kako su predložena rješenja u cilju provedbe antikorupcijskih mjera.

Zakonske je izmjene podržao i Klub HNS/HSU-a, u čije je ime Goran Beus Richembergh dobrim ocijenio rješenje da se slučajevi gdje postoje odbačaji kaznenih prijava rješavaju na uskočkim sudovima, "jer se inače izgube u moru postupaka".

Izmjene podupiru i HSS i IDS, u ime kojega je Damir Kajin rekao da podržava preporuke iz EU, pa tako i predloženu.