c S
Dnevne novosti

Sabor: većina klubova podržala izmjene Zakona o udžbenicima

06.05.2011 07:22 ZAGREB, 5. svibnja 2011.Hina, Prijedlog izmjena Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, po kojima bi se udžbenici, tiskani po starom udžbeničkom standardu, mogli prodavati i iduće školske godine, dobio je potporu većine klubova u saborskoj raspravi, u kojoj je SDP posebno upozorio da se obrazovna i udžbenička politika vode bez plana i jasnih ciljeva.
Iako su iz SDP-a podržali zakonske izmjene, Marija Lugarić (SDP) smatra da je sadašnja situacija, u kojoj imamo puno tiskanih a neprodanih udžbenika, rezultat populističko-predizbornih poteza vladajuće garniture koja je, kaže, popularnost kupovala besplatnim udžbenicima.

"Smatramo da država ne vodi dobru udžbeničku politiku", istaknula je Lugarić, ustvrdivši da su skladišta puna starih udženika, a istodobno se izrađuje novi udžbenički standard za iduću školsku godinu (2011./2012.).

Hoće li novi standard poništiti stare udžbenike i što će se dogoditi s proklamiranom politikom nasljeđivanja udžbenika, upitala je Lugarić, ustvrdivši da će se svi stari udžbenici morati uskladiti s novim standardom.

Po njezinim riječima, "o šlamperaju ekipe iz Ministarstva obrazovanja svjedoči i činjenica da se sadašnjim izmjenama Zakon o udžbenicima usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku, koji je stupio na snagu tri mjeseca prije.

"Zašto se već prilikom donošenja novoga zakona o udžbenicima prošle godine nisu provela usklađenja s postojećim zakonom", upitala je Lugarić.

Odgovorio joj je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić, upitavši zašto oporba nije reagirala amandmanom prilikom donošenja zakona, ako su već uočili taj nedostatak.

Na manjkavosti Zakona o udžbenicima upozorio je i Goran Beus Richembergh (HNS/HSU), koji je podsjetio da je HNS još prilikom donošenja zakona prošle godine isticao da će se stvoriti velike zalihe udžbenika, dok je Zdenka Čuhnil (Klub nacionalnih manjina) upozorila da sve nacionalne manjine još uvijek nemaju propisane udžbenike na svojim materinjskim jezicima.

Potporu saborskih klubova je dobio i prijedlog izmjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji se također usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku, a pozdravljeno je i potvrđivanje Dodatnog protokola Ugovoru o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini, koji omogućuje daljnju liberalizaciju trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa zemljama jugositočne Europe.