c S
Dnevne novosti

Odluke sa zatvorenog dijela sjednice Vlade

06.05.2011 07:14 ZAGREB, 5. svibnja 2011.(Hina, )Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlada je među ostalim Hrvatskom saboru uputila mišljenje o Prijedlogu Strateškog plana Hrvatske zaklade za znanost 2011.-2015., prihvatila Zaključak o odobravanju Plana pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2011., prihvatila Izvješće o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Prema Državnom zavodu za statistiku, u ožujku u odnosu na veljaču potrošačke cijene ukupno su veće za 0,8 posto, od toga su cijene u prehrani veće za 0,5 posto. U odnosu na ožujak, potrošačke cijene ukupno su veće za 2,6 posto, dok su cijene u prehrani veće za 4,4 posto, kaže se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje o Prijedlogu Strateškog plana Hrvatske zaklade za znanost 2011.-2015. godine, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost, aktom od 16. ožujka 2011. godine. Vlada predlaže Saboru da se prije donošenja Strateškog plana izvrše određene izmjene i dopune predloženog Plana.

Naime, Vlada podupire plan razvitka Hrvatske zaklade za znanost u narednih pet godina, u skladu s temeljnim dokumentima i utvrđenim načelima rada, s ciljem omogućavanja ostvarenja zakladne svrhe, a to je osiguranje financijske potpore znanstvenim, visokoobrazovnim i tehnologijskim programima i projektima, te poticanje međunarodne suradnje na području znanosti i visokog obrazovanja.

Prihvaćen je Zaključak o odobravanju Plana pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2011. godinu. Ovim Planom nastavlja se proces stalnog planskog pribavljanja vojnika i visokokvalificiranih mladih časnika u službu. Cilj ovog Plana je pribaviti 400 vojnika i 110 časnika u 2011. godini. Dana je suglasnost na Poslovno i financijsko izvješće o radu Agencije za vodne putove za 2010. godinu. Agencija za vodne putove je, sukladno financijskim mogućnostima, izvršila najveći dio predviđenih aktivnosti predviđenih za 2010. godinu.

Radovi održavanja i dogradnje sustava CRORIS obavljeni su na zadovoljavajući način, a u provođenju Programa radova uređenja i tehničkog održavanja postoje poteškoće u realizaciji, jer su radovi na vodotocima uvjetovani vodostajem te su tijekom 2010. godine dva puta poništeni postupci javne nabave za radove tehničkog održavanja za rijeku Dunav i rijeku Savu, ali zbog povoljnih hidrometeoroloških prilika koje su trajale cijelu godinu, nije bilo zastoja u plovidbi.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad međunarodnom konferencijom na temu „Novi sistem upravnog sudovanja u Republici Hrvatskoj kroz perspektivu pristupanja Europskoj uniji: razmjena europskih iskustava“ , koja će se održati u Dubrovniku 26. i 27. svibnja 2011. godine. Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, Općini Okučani Vlada je odobrila iznos od 300.000,00 kuna za financijsku potporu pri izgradnji športskih terena i pratećih objekata u Okučanima.

Vlada je utvrdila Ispravak Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovne djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini. Naime, nakon uspoređivanja s izvornim tekstom Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2011. godini, koja je objavljena u Narodnim novinama broj 29/2011 od 9. ožujka 2011. utvrđena je pogreška u objavljenom tekstu te se stoga daje Ispravak, jer u Odluci nedostaju obrasci JVP-DEC-IZVJEŠĆE (Obrazac 1) i JVP-financiranje izvan minimalnog standarda (Obrazac 2), koji čine sastavni dio Odluke, zajedno s pripadajućim tabličnim sadržajem.

Donesena je Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o uzajamnim putovanjima državljana Republike Hrvatske i državljana Ruske Federacije. Vlada Republike Hrvatske i Vlada Ruske Federacije u želji za daljnjim razvijanjem prijateljskih odnosa i suradnje između dviju država, osobito olakšanjem uvjeta razmjene mladih i proširenjem kontakata na službenoj razini, između predstavnika poslovnih krugova, djelatnika iz područja kulture, znanosti i obrazovanja, kao i na području turizma, suglasne su kako je potrebno urediti pitanja uzajamnih putovanja državljana, uzimajući u obzir zakonodavstva obiju država.

Prihvaćena je Informacija o Vukovarskoj dunavskoj konferenciji i aktivnostima Republike Hrvatske u okviru strategije Europske unije za dunavsku regiju. Vlada je donijela Zaključak u vezi s Tehničkim sporazumom između Ureda za sprječavanje novca Ministarstva financija Republike Hrvatske i EULEX Misije za uspostavu vladavine prava na Kosovu zastupane od strane Financijskog obavještajnog centra o suradnji u razmjeni financijsko obavještajnih podataka povezanih s pranjem novca i financiranjem terorizma.

Također, donesen je Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ureda za sprječavanje pranja Ministarstva financija Republike Hrvatske i Financijsko obavještajne agencije Republike Hrvatske i Financijsko obavještajne agencije Republike San Marina o suradnji u razmjeni financijsko obavještajnih podataka povezanih podataka povezanih s pranjem novca i financiranjem terorizma. Vlada Republike Hrvatske upoznata je s Protokolom s druge sjednice Konzultacijske komisije između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva Republike Slovačke, potpisanim 8. travnja 2011. godine u Bratislavi.