c S
Dnevne novosti

Fuele: EK mora učiniti više za poštivanje slobode medija

09.05.2011 07:16 BRUXELLES, 6. svibnja 2011.(Hina) Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak u Bruxellesu da bi Europska komisija (EK) treba učiniti više kako bi zemlje kandidatkinje poštivale slobode medija i dodao da bi trebalo razmisliti o uvođenju posebnog mjerila za medijske slobode u pristupnim pregovorima.
"Moramo razmisliti kako to pitanje ugraditi u temelje pregovora, a ne samo da ono bude tema razgovora s vladama", rekao je Fule po završetku konferencije o slobodi medija u zemljama potencijalnim članicama EU.

Dodao je da u 35 poglavlja o koliko ih se pregovara nema nijednog u kojem postoji završno mjerilo za slobodu medija, pa tako ni u poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava.

"Trebalo bi razmisliti kako da ovo važno pitanje, i kroz mjerila, postane dio pristupnog procesa", istaknuo je Fule zatvarajući jednodnevnu konferenciju na kojoj je sudjelovalo više od 400 novinara, nacionalnih i dužnosnika EU-a te međunarodnih i nacionalnih novinarskih udruga.

Novinari iz jugoistočne Europe i Turske upozorili su na brojna i teška kršenja medijskih sloboda, prisluškivanja i uhićenja oporbenih novinara te na spregu medija, vlasti i organiziranog kriminala.

Osobito glasni bili su novinari iz Turske gdje se u zatvorima trenutno nalazi 67 njihovih kolega, neki bez presude i dulje od dvije godine. Prema podacima Medijske organizacije južne i istočne Europe (SEEMO) sa sjedištem u Beču, prošle je godine zabilježeno 406 kršenja medijskih sloboda u zemljama koje pokriva, od prijetnji i zatvaranja, do ubojstava i fizičkih napada.

Konferencija nije završila usvajanjem završnog dokumenta, ali su predstavnici EK-a, organizatora skupa, najavili da će na temelju rasprava izraditi zaključke i preporuke.

Novinari su, među ostalim, predložili da EU izvrši veći pritisak na Tursku zbog kršenja medijskih sloboda, da kroz redovita izvješća o napretku jače utječe na ostale zemlje kandidatkinje, da objava vlasničke strukture medija uđe u mjerila u pristupnim pregovorima i da se u zemljama kandidatkinjama za članstvo uvede pravobranitelj za medijske slobode.