c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o primjeni Statuta MKS-a

09.05.2011 07:26 ZAGREB, 6. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, pa se za postupke vezane uz ratni zločin predviđa isključivo nadležnost županijskih sudova u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.
Pred domaćim sudovima u postupcima vezanima uz ratni zločin ubuduće će se moći koristiti dokazi međunarodnih kaznenih sudova, a kako bi se osiguralo neuplitanje izvršne vlasti, više se neće tražiti suglasnost ministra pravosuđa za imenovanje državnog odvjetnika za progon ratnih zločina.

Radi usklađenja sa Zakonom o općem upravom postupku, izmijenjeni su zakoni o financijskoj policiji, o financijskom inspektoratu, o inspekciji cestovnog prometa i cesta, o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o biljnom zdravstvu, o hrani, o morskom ribarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o javno-privatnom partnerstvu, te Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Sa Zakonom o općem upravnom postupku usklađen je i izmijenjeni Zakon o prostornom uređenju i gradnji, kojim se sada jamči pravo na žalbu i mogućnost da se u tijelima državne uprave u dva stupnja odlučuje o pravima i obvezama pojedinaca.

Donesene su i izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, po kojima će se udžbenici, tiskani po starom udžbeničkom standardu, moći prodavati i iduće školske godine.

Potvrđen je Ugovor između hrvatske i francuske vlade o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka kao i Dodatni protokol Ugovoru o izmjeni i dopuni i pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini, koji omogućuje daljnju liberalizaciju trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima sa zemljama jugoistočne Europe. Zastupnici su potvrdili i Ugovor o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt integracije u program "EU Natura 2000".

Svrha mu je potpora županijskim javnim ustanovama u jačanju sustava zaštite prirode i uspostavi cjelovite ekološke mreže. Ukupan zajam za provedbu projekta je 20,8 milijuna eura. Prihvaćeno je Izvješće o korištenju predpristupnih programa pomoći EU u drugoj polovici prošle godine.

Sabor je dnevni red 23. sjednice dopunio s 31 novom točkom te zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan, raspravom o prijedlogu novoga Zakona o referendumu.