c S
Dnevne novosti

Kosor: vjerujem da će Sabor donijeti Ustavni zakon o braniteljima

10.05.2011 07:18 ZAGREB, 9. svibnja 2011.Hina, Premijerka Jadranka Kosor je uručila ugovore o potpori samozapošljavanju te proširenju postojeće djelatnosti za hrvatske branitelje i djecu poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, ističući da se vlada upravo radi jamstva da će se takve mjere i ubuduće provoditi odlučila Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji podići na razinu ustavnoga zakona, za koji vjeruje da će ga Sabor prihvatiti.
Na temelju Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja, premijerka je u Banskim dvorima uručila 29 ugovora korisnicima mjere samozapošljavanja te 13 ugovora za korisnike mjera potpore za proširenje postojeće djelatnosti.

Provedba tih i ostalih mjera pomoći će braniteljima i članovima tih obitelji, naglasila je, bio je jedan od razloga zašto je vlada prihvatila prijedlog braniteljskih udruga da se Zakon o pravima branitelja pojača institucijom ustavnoga zakona.

"Jer neke odredbe toga zakona, koji moramo provoditi svi, ne samo vlada, ne samo ministarstva, nego i lokalna zajednica, ne poštuju se u stvarnom životu. Događa se katkada da su mnogima puna usta lijepih i dobrih riječi o braniteljima i njihovom položaju u društvu, ali kada to treba provesti u život onda malo posustanu", naglasila je Kosor.

Kazala je kako postoje primjeri da se ne poštuje obveza o zapošljavanju branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, te da je stoga nakana vlade ojačati zakon kako bi država, bez obzira tko je na vlasti i tko donosi odluke, svakodnevno dokazivala poštovanje i skrbila o braniteljima.

"Vjerujem da će zastupnici u Hrvatskom saboru prihvatiti taj naš prijedlog, koji je prijedlog samih branitelja", poručila je premijerka. Naglasila je nemjerljiv doprinos branitelja u stvaranju neovisne, demokratske i europske Hrvatske, činjenici da je Hrvatska danas članica NATO-a te pri završetku pregovora o članstvu u EU.

"I sam taj čin završetka pregovora bit će prije svega posvećen onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske, vama koji ste branili Hrvatski i osigurali budućnost svima nama i našoj djeci", poručila je. Kosor je naglasila i velik doprinos branitelja, prije svega kroz zadruge, gospodarskom oporavku Hrvatske.

"U jednom dijelu života branili ste našu slobodu, obranili i oslobodili Hrvatsku, a danas sudjelujete u borbi za gospodarski oporavak i ja vam na tome zahvaljujem", kazala je. Ministar branitelja Tomislav Ivić izvijestio je da je u sedam godina provedbe Programa zaposleno više od 15.000 branitelja, te je kroz proračun njegova ministarstva za tu namjenu izdvojeno 209 milijuna kuna.

Najavio je da na potpore uskoro, također kroz ugovore, mogu računati i braniteljske zadruge. U ime korisnika Programa vladi i ministarstvu na potporama su se zahvalili Željko Cesarec i Stipe Šola, koji je istaknuo kako su ove mjere dokaz da branitelji nisu teret društva, već da se ponovno, svojom snagom i sposobnošću, mogu izboriti za bolji život u Hrvatskoj.