c S
Dnevne novosti

Jandroković sa zamjenikom ministra iz Azerbajdžana

10.05.2011 07:02 ZAGREB, 9. svibnja 2011.(Hina), Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak u Zagrebu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Khalafom Khalafovim, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Sugovornici su zaključili kako su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, a Jandroković je izrazio je uvjerenje kako će nedavno otvaranje rezidentnog veleposlanstva Azerbajdžana u Hrvatskoj dodatno ojačati bilateralne odnose te je izrazio nadu da će se uskoro okončati postupak imenovanja počasnog hrvatskog konzula u Bakuu.

Kao buduća članica EU-a, Hrvatska namjerava aktivno sudjelovati u europskoj politici susjedstva i Istočnog partnerstva, čiji je sudionik i Azerbajdžan. U okviru te politike Hrvatska može ponuditi svoja iskustva iz procesa europskih integracija, rekao je Jandroković.

Hrvatski ministar je istaknuo kako Hrvatska želi intenzivirati gospodarsku suradnju s Azerbajdžanom, posebice na području naftne i plinske industrije, infrastrukturnih projekata i brodogradnje. U cilju uspostave pravnog okvira za takvu vrstu suradnje, sugovornici su ukazali na potrebu što skorijeg potpisivanja nekoliko gospodarskih ugovora, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

S Khalafovim su se u Hrvatskom saboru sastali voditelj skupine prijateljstva Hrvatska – Azerbajdžan u Hrvatskome saboru Šimo Đurđević i članovi skupine Božo Biškupić i Šemso Tanković, priopćeno je iz Sabora.

Đurđević je ocijenio da su odnosi dviju zemalja dobri dodavši da postoji velik prostor za intenziviranje suradnje, a Khalafov dodao da, iako Hrvatska i Azerbajđžan nisu geografski blizu, imaju bliska stajališta o brojnim pitanjima te aktivno razvijaju bilateralne odnose.

Govoreći o mogućnostima za unaprjeđenje gospodarske suradnje obje strane složile su se da su primarna područja interesa energetika i turizam, a govorilo se i o inicijativi za organiziranjem poslovnog foruma za gospodarstvenike obiju zemalja, stoji u priopćenju.

Biškupić je govorio je o mogućnostima razvoja kulturne suradnje za što postoji obostrani interes, a Tanković je gostima predstavio zastupanje nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru. Khalafov je uputio je poziv Skupini prijateljstva Hrvatska – Azerbajdžan u Hrvatskome saboru za posjet azerbajđžanskom parlamentu.