c S
Dnevne novosti

Sabor o novom Zakonu o referendumu

11.05.2011 07:26 ZAGREB, 10. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu novoga Zakona o referendumu, kojega bi, sukladno preporuci Odbora za Ustav, ipak trebao raspraviti u redovnoj proceduri, odnosno u dva čitanja.

Vlada je Saboru predložila da po hitnom postupku donese novi zakon, po kojemu bi se rok za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma produžio s 15 na 30 dana, broj potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma i nadalje bi ostao 10 posto, a na referendumu bi se odlučivalo većinom birača koji su mu pristupili. Nakon prikupljanja potpisa, svi bi se ti potpisi morali dostaviti organizatoru radi provjere je li izjašnjavanje provedeno u skladu sa zakonom.

U roku tri dana od isteka roka za prikupljanje potpisa organizator mora dostaviti Hrvatskom saboru zahtjev za raspisivanje državnog referenduma, a uz zahtjev dostavlja i sve potpise.

Sabor nakon zaprimanja zahtjeva može u roku 30 dana zatražiti od nadležnog tijela državne uprave da provjeri je li se za raspisivanje izjasnio potreban broj (10 posto) birača, a može u roku 30 dana zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za njegovo raspisivanje.

Rok za raspisivanje državnog referenduma je 120 dana od dana kada je zahtjev zaprimljen u Sabor. No, taj rok može biti i duži ako je zatražena provjera i tada je rok 120 dana od dostave obavijesti nadležnog tijela državne uprave, odnosno 120 dana od odluke Ustavnog suda.

Iako zakonski prijedlog regulira i referendum na lokalnoj razini, na način da za raspisivanje tog referenduma treba prikupiti potpise 20 posto birača te jedinice, Odbor za Ustav smatra da bi provedbu referenduma o razrješenju lokalnih čelnika (načelnika, gradonačelnika i župana) trebalo urediti posebnim zakonom.