c S
Dnevne novosti

Pahor-Bebić:Hrvatska ostvarila izniman napredak u pregovorima

12.05.2011 07:14 LJUBLJANA, 11. svibnja 2011.Hina, Visoko izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, koje boravi u službenom posjetu Sloveniji, primio je u srijedu popodne slovenski premijer Borut Pahor koji je ocijenio da je Hrvatska postigla izniman napredak u pregovorima s EU te da će oni vrlo vjerojatno biti završeni do kraja lipnja.
Kako Hina doznaje iz krugova saborskog izaslanstva, slovenski premijer u razgovoru s Bebićem nazvao je napredak što ga je Hrvatska zadnjih mjeseci postigla u pregovorima s Europskom unijom "fenomenalnim", ocijenivši da je zbog toga završetak pregovora o članstvu do kraja lipnja tako postao "vrlo izglednim".

Pahor je također izrazio želju da Slovenija bude među prvim članicama koje će ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s EU-om, a Bebić mu se zahvalio na potpori koju je Slovenija tijekom pregovora iskazivala Hrvatskoj.

Uz to, navode u hrvatskom saborskom izaslanstvu, obje strane složile su se oko toga da dvije zemlje dijele specifične i komplementarne interese i vrijednosti koje trebaju zajednički rješavati u regionalnim okvirima kao što su Podunavlje i Jadransko-jonski prostor, te i dalje promicati vrijednosti i model rješavanja pojedinih otvorenih pitanja na način koji će susjednim zemljama biti uzor i poticaj da krenu putem europskih integracija.

U istom srdačnom tonu protekli su i razgovori s drugim slovenskim dužnosnicima s kojima se saborski izaslanstvo susrelo tijekom drugog dana svog posjeta.

Među ostalim, razgovarali su s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovičem i predsjednikom slovenskog Državnog vijeća Blažom Kavčičem.

Kasno popodne predsjednika Sabora i članove visokog saborskog izaslanstva primio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.