c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o parničnom postupku

12.05.2011 07:26 ZAGREB, 11. svibnja 2011.(Hina) Zastupnici Hrvatskog sabora popodnevni su rad nastavili raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku koje su poduprli klubovi zastupnika SDP-a, HNS-HSU-a i HDZ-a.
Govoreći u ime SDP-ova kluba, Josip Leko je istaknuo da je taj, jedan od najvažnijih, zakona izravno u službi tržišta, građana i pravnih subjekata.

Pozdravio je uvođenje snimanja rasprave, ukidanje mogućnosti višekratnih ukidanja presuda te smanjenje broja slučajeva kad se može zatražiti revizija kao izvanredni pravni lijek.

Za građane se, kako je rekao, uvodi revolucionarna novina - tužba za zaštitu kolektivnih interesa i prava, pri čemu je naveo, primjerice, tužbe za zaštitu okoliša od onečišćenja.

Leko je iznio primjedbu da za provedbu Zakona nije osiguran novac te napomenuo da je riječ o 11. izmjeni tog zakona, pa drži da je došlo vrijeme za donošenje potpuno novog zakona.

Goran Beus Richemberg (klub HNS-HSU) upitao je zašto dosadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku već nisu uvedene predložene novine.

Ocijenio je da ukidanje mogućnosti višekratnih ukidanja presuda može biti preduvjet da se duljina sudovanja može svesti na razumnu mjeru, jer dugotrajno i obijesno parničenje ubija vjeru u pravičnost i učinkovitost parničnog postupka.

Ana Lovrin (klub HDZ-a) najavila je da će poduprijeti izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, složivši se da je potrebno donijeti nov zakon, budući da je postojeće sve teže popravljati i provoditi.

Naglasila je da se predloženim izmjenama i dopunama željelo ubrzati parnični postupak i učiniti kvalitetnijim te spriječiti obijesno parničenje, što bi trebalo pridonijeti smanjenju broja zaostalih neriješenih predmeta.

U tijeku je pojedinačna rasprava o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku.