c S
Dnevne novosti

Jandroković na 121. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe

12.05.2011 07:10 ZAGREB, 11. svibnja 2011.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu u Istanbulu na 121. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe i podupro napore usmjerene na reformiranje Vijeća Europe, uključujući i reformu Europskog suda za ljudska prava, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
Jandroković je rekao da Hrvatska, kao zemlja koja će se uskoro priključiti EU-u kao 28. članica, smatra Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda bitnim dokumentom u osiguranju zaštite i primjene ljudskih prava na europskom kontinentu.

Prema priopćenju, šef hrvatske diplomacije pozdravio je usvajanje Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, koja je upravo u Istanbulu otvorena za potpisivanje.

Vezano uz situaciju u susjednim zemalja u jugoistočnoj Europi koje se trenutno nalaze u tranzicijskim procesima, ministar je kazao kako Vijeće Europe, kao organizacija s dubokim iskustvom u potpori razvoju demokratskih institucija ima značajnu ulogu u pomoći tim zemljama te da politika susjedstva uživa punu potporu Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Jandroković je poručio da Hrvatska, koja će ove godine obilježiti 15. obljetnicu svog članstva u Vijeću Europe, ostaje predana daljnjem jačanju institucija i vrijednosti ove najstarije paneuropske organizacije.

Hrvatski ministar zahvalio je Turskoj na uspješnom predsjedavanju Odborom ministara u proteklom razdoblju te dao potporu idućem ukrajinskom predsjedanju, navodi se u priopćenju MVPEI-a.