c S
Dnevne novosti

Sabor donio novi Zakon o socijalnoj skrbi

16.05.2011 07:26 ZAGREB, 13. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor donio je novi Zakon o socijalnoj skrbi, po kojemu osnovice za ostvarivanje novčane naknade u sustavu socijalne skrbi više neće biti fiksne, već će se njihov iznos vezati uz proračunsku osnovicu.
Novčane naknade tako ostaju 500 kuna, dok se osnovica za pomoć za uzdržavanje samaca vezuje uz liniju siromaštva i povećava s 500 na 600 kuna. Invalidnina za djecu s teškoćama u razvoju ostaje 1.250 kuna, a obiteljima s dvoje i više djece s teškoćama u razvoju omogućuje se da, ne kao sada samo jedan, nego i drugi roditelj može steći status njegovatelja.

U slučaju jednoroditeljskih obitelji u kojima je dvoje ili više djece s poteškoćama u razvoju ili su osobe s invaliditetom, osim roditelja, status roditelja njegovatelja može steći i još jedan član obitelji. Predloženim se zakonom jasnije definira imovinski cenzus koji će biti odlučujući za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć.

Tako, primjerice, netko tko ima trosobni stan u Zagrebu neće moći biti korisnik socijalne skrbi. Socijalnu pomoć moći će ostvariti osobe ili obitelji kojima ukupna vrijednost imovine ne prelazi 100 proračunskih osnovica (izračunava se svake godine). Zakon je stroži i prema radno sposobnim korisnicima koji odbiju ponuđeni posao, pa bi u takvim slučajevima mogli ostati i bez socijalne pomoći.

Korisnici socijalne pomoći morat će se odazivati i na pozive za humanitarni rad, jer bi ako ih odbiju mogli ostati bez pomoći. Sabor je izmijenio Zakon o sestrinstvu, koji se usklađuje s direktivama Europske komisije, a po kojima minimum obrazovanja za zanimanje medicinske sestre predstavlja deset godina općeg obrazovanja te tri godine strukovnog obrazovanja.

Potvrđen je Statut HRT-a, kao temeljni dokument koji propisuje ustroj i rad javnog radija i televizije te omogućuje raspisivanje javnog natječaja za izbor novih čelnih ljudi te medijske kuće. Izmijenjen je i Zakon o zaštiti prirode koji je usklađen sa Zakonom o općem upravnom postupku, s kojim je usklađen i izmijenjeni Zakon o područjima posebne državne skrbi.

Sukladno prijedlogu Odbora za Ustav, skinuta je oznaka hitnosti s vladinog prijedloga novoga Zakona o referendumu, koji je upućen u drugo čitanje. Sabor je dnevni red sjednice dopunio sa šest novih točaka te zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan, raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona.