c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o sestrinstvu

16.05.2011 07:22 ZAGREB, 13. svibnja 2011.Hina, Saborski klubovi pozdravili su donošenje izmjena Zakona o sestrinstvu, ocjenjujući da će taj prijedlog pridonijeti osamostaljenju i napretku sestrinstva te poboljšati položaj medicinskih sestara.
Karmela Caparin (HDZ) ustvrdila je kako tim zakonskim prijedlogom sestrinstvo dobiva autonomiju, veću kompetenciju, obrazovanje i odgovornost. U Hrvatskoj je, kako je podsjetila, 32 tisuće medicinskih sestara, a 80 posto njih radi u bolničkom sustavu. Da će zakon poboljšati položaj medicinskih sestara, posebno u smislu njihove edukacije, smatra i Marijana Petir (HSS), koja je zahvalila sestrama na kvalitetnoj, odgovornoj i etičnoj skrbi prema bolesnicima.

Nužnim je, ipak, ocijenila definirati da se viša razina obrazovanja medicinske sestre stječe završetkom stručnog sveučilišnog dodiplomskog ili poslijediplomskog studija. Zakonske izmjene podupiru i u SDP-u, u ime kojega je Tatjana Štimac Radin podsjetila da je zakonska rješenja podržala i Komora medicinskih sestara.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) izvijestio je, pak, kako je od čak tri udruge medicinskih sestara dobio pisma izrazito kritičnog sadržaja prema predloženim zakonskim rješenjima. Jedna od tih udruga, rekao je, zakonske je izmjene ocijenila grubom manipulacijom Ministarstva zdravstva, te da je "odraz dubokog nepovjerenja dominantnih struka u hrvatskom zdravstvu koje medicinske sestre shvaćaju samo pomoćnom radnom snagom liječnika".

Richembergh je kritizirao to što je Hrvatska, kako bi ispunila direktive iz EU da je minimum školovanja za medicinsku sestru deset godina općeg i tri godine strukovnog obrazovanja, odlučila da je taj minimum osam godina osnovnoškolskog, dvije plus dvije srednjoškolskog obrazovanja i jedna godina pripravničkog staža.

"Ni jedna članica EU taj donji prag nije stavila ispod prvostupništva", naglasio je, upozorivši da će hrvatske medicinske sestre, ulaskom Hrvatske u EU, u kompetencijama zaostajati za radnom snagom drugih članica. "Vi ste dio liječničkog lobija i od vas drugo i ne očekujem", poručio je državnom tajniku Ministarstva zdravstva Anti Zvonimiru Golemu.

Golem mu je odgovorio kako polovica članica EU ima istu razinu temeljnog obrazovanja za zvanje medicinske sestre, ocijenivši da je HNS-ov zastupnik nasjeo pamfletu. "Ako stvarno mislite da je sve ovo učinjeno kako bi medicinske sestre ostale slugani, onda ste doista nasjeli pamfletu", poručio je Richemberghu.