c S
Dnevne novosti

Počeo sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU

17.05.2011 07:12 DUBROVNIK, 16. svibnja 2011.(Hina), Trinaesti sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija počeo je u ponedjeljak u Dubrovniku.
Na skupu sudjeluju zastupnici Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta koji raspravljaju o stanju procesa pregovora Europske unije i RH, poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava, europskom gospodarstvu i tržišnom natjecanju, regionalnoj politici i prekograničnoj suradnji, te komunikaciji s građanima u kontekstu priprema za referendum o članstvu u EU.

Na sastanku, kojim supredsjedaju Marija Pejčinović-Burić, voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri zajedničkom parlamentarnom odboru i Gunnar Hokmark, voditelj izaslanstva Europskog parlamenta, raspravljalo se o završetku pristupnog procesa Hrvatske te reformama ostvarenim u poglavlju 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je kako je Hrvatska napravila veliki iskorak i na ovom području dosegla europske standarde što će, dodao je, članice zemlje EU zasigurno prepoznati i ocijeniti dobre rezultate koji su postignuti u ovom poglavlju.

Kad je u pitanju konkretan datum, o očitovanju komisije na vladino izvješće o pravosuđu, ministar Bošnjaković nije htio komentirati, dok je za moguće uvođenje monitoringa za Hrvatsku kazao kako je o tome prerano govoriti.

"Mogu reći da ćemo mi najbolji monitoring graditi sami sebi i ja već imam pripremljene tablice za funkcioniranje pravosuđa kako bih mogao vidjeti kako se implementiraju svi zakoni koji će biti doneseni", naglasio je ministar.

Voditelj izaslanstva EP Gunnar Hokmark kazao je kako to sigurno ne bi bio monitoring kao u Bugarskoj i Rumunjskoj jer su zahtjevi koji su stavljeni pred Hrvatsku bili mnogo teži.

Dodao je kako je Hrvatska obavila odličan posao u ispunjavanju tih zahtjeva, ali moguće je da će biti neka vrsta mehanizama koji će pratiti nastavak procesa pošto pregovori budu završeni.

U radu zajedničkog parlamentarnog odbora RH - EU koji se nastavlja, sudjelovat će i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.