c S
Dnevne novosti

Zajednički odbor: pregovore završiti do kraja lipnja

18.05.2011 07:10 ZAGREB, 17. svibnja 2011.(Hina), Trinaesti dvodnevni sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i EU-a završio je u utorak u Dubrovniku usvajanjem Zajedničkih preporuka u kojima se kaže da bi hrvatske pristupne pregovore trebalo završiti do kraja lipnja.
"Zajednički parlamentarni odbor pozdravlja izvanredan napredak Hrvatske u provedbi reformi potrebnih za članstvo u EU-u i ističe da bi pristupne pregovore trebalo zaključiti do kraja lipnja 2011., najkasnije prije ljetne stanke, ako sva preostala mjerila budu ispunjena", stoji u završnom dokumentu sastanka.

Premijerka Jadranka Kosor, koja je također sudjelovala na skupu, rekla je da će hrvatska vlada i nakon završetka pregovora nastaviti predano raditi na integraciji u EU.

"Nastavit ćemo proces u kojem smo donosili teške odluke i u čemu smo uspjeli i napravili dobar posao", kazala je Kosor ističući da je Hrvatska napravila puno posla u borbi protiv korupcije i kriminala, na način da ta borba bude bez ograničenja, bez obzira na to o kome se radi.

Drugog dana sastanka raspravljalo se o regionalnoj politici i prekograničnoj suradnji, gospodarstvu i tržišnom natjecanju te o pripremama za referendum i komunikacija s građanima.

O potezima poduzetim kako bi se ispunila mjerila za zatvaranje Poglavlja 8.

Tržišno natjecanje govorio je ministar gospodarstva Đuro Popijač, a državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković o aktivnostima u okviru komunikacijske strategije.