c S
Dnevne novosti

Udruge: izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu povući iz procedure

18.05.2011 07:24 ZAGREB, 17. svibnja 2011.(Hina), Koalicija sedam nevladinih udruga, zajedno s nacionalnom mrežom od 42 udruge za zaštitu okoliša "Zeleni forum", od Hrvatskog je sabora zatražila da iz hitne procedure povuče Vladin prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koji kažu da potiče zemljišne špekulacije, lokalnu korupciju te nepovratno smanjenje poljoprivrednih površina.
Udruge Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko - Zadar i Srđ je naš, kao i one okupljene u "Zeleni forum", u zajedničkom priopćenju upozoravaju da bi se usvajanjem spomenutih zakonskih izmjena otvorila mogućnost da se kvalitetno i visokokvalitetno poljoprivredno zemljište prenamijeni u građevinsko.

"Ovakve zakonske izmjene kojima se drastično (10 puta) smanjuju dosadašnje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ne samo da potiču nepovratno uništavanje visoko vrijednog poljoprivrednog zemljišta kao resursa za budući razvoj Hrvatske, već i potiču zemljišne špekulacije te otvaraju prostor za korupciju prilikom izmjena prostornih planova", kažu udruge.

Ne prihvaćaju vladino obrazloženje da se Zakon treba izmijeniti po hitnom postupku u cilju sprječavanja negativnih posljedica do kojih bi došlo zbog nemogućnosti bržeg raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a osim povlačenja tog prijedloga iz hitne procedure traže i temeljitu javnu raspravu o tom bitnom pitanju za budući razvoj Hrvatske.

Udruge se ne slažu ni sa stavom vlade da se predložene izmjene usklađuju s odlukom Ustavnog suda, naglašavajući da Ustavni sud ne odriče zakonodavcu pravo na ograničavanje prava vlasništva ako je poduzeto u svrhu očivanja poljoprivrednog zemljišta i njegovog privođenja poljoprivrednoj proizvodnji, već to propisuje kao njegovu obvezu.

Upozoravaju i da drastično smanjenje naknade u praksi potiče špekuliranje zemljištem, kao i otkupljivanje jeftinog poljoprivrednog zemljišta i lobiranje za njegovu prenamjenu prilikom izmjena prostornih planova "čime se cijena zemljišta na tržištu preko noći uvećava nekoliko puta".

Udruge u priopćenju ističu i da izmjene otvaraju veći prostor za korupciju prilikom izmjene prostornih planova, "jer potezom pera lokalnih vlasti poljoprivredna zemljišta praktički preko noći dobivaju barem 10 puta veću cijenu".

Upozoravaju i da bi usvajanjem zakonskih izmjena državni proračun pretrpio goleme gubitke, pa i one uzrokovane činjenicom da su igrališta za golf izuzeta od plaćanja bilo kakve naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta.