c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o izmjenama Obiteljskog zakona

18.05.2011 07:26 ZAGREB, 17. svibnja 2011.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, još jednim iz paketa zakona koji se usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku.
Zakon o općem upravnom postupku (ZUP), koji je usklađen s pravnom stečevinom EU, propisuje rok od 15 dana za žalbu na prvostupanjsku odluku o posvojenju.

Važeći Obiteljski zakon predviđa žalbeni rok od osam dana od dana primitka odluke, te ga je potrebno uskladiti sa ZUP-om.

S obzirom da se predmetna odredba usklađuje sa ZUP-om na način da se rok za žalbu od 15 dana smatra primjerenim rokom za stranku, u vladi smatraju kako nije potrebno Obiteljskim zakonom kao posebnim propisom propisivati rok za žalbu.

Žalbu protiv odluke o posvojenju rješava ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi. Donošenje izmjena Obiteljskog zakona obveza je Hrvatske preuzeta pregovaračkim stajalištem za poglavlje 23 "Pravosuđe i temeljna prava".

Riječ je o još jednom iz paketa od 60-ak zakona čije je postupovne odredbe nužno uskladiti sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Iz tog paketa pred zastupnicima bi se trebao naći i prijedlog izmjena Zakona o doplatku na djecu.