c S
Dnevne novosti

Koordinacija udruga stanara za donošenje zakona o stanovanju

18.05.2011 07:22 RIJEKA, 17. svibnja 2011. Hina, Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske, koju čine udruge stanara i udruge stanara suvlasnika stambenih zgrada iz nekoliko gradova, pokrenut će inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju, a Vladi će ukazati na nužnost rješavanja statusa zaštićenih najmoprimaca i ostalih neriješenih vlasničkih odnosa u zgradama, priopćeno je iz te koordinacije.
Koordinacija je medijima dostavila zaključke koje je donijela nakon okruglih stolova o odgovornosti suvlasnika i obvezama upravitelja, koji su tijekom ožujka i travnja ove godine održani u Rijeci i Zagrebu, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.

U Koordinaciji smatraju da bi zakon o stanovanju trebao štititi javni interes i biti uporište za postupanje odgovornih osoba u sustavu upravljanja zgradama, da bi trebao osigurati nadzor nad provedbom zakonskih odredaba, jasnije odrediti uvjete po kojima bi upravitelj zgrada mogao obavljati pravne poslove u ime suvlasnika i odrediti obvezu osiguranja minimalne pričuve.

Navode da bi zakon trebao regulirati obvezu donošenje kućnog reda, obvezu vođenja registra upravitelja i predstavnika suvlasnika i propisati obvezu vođenja evidencija osoba koje trajno ili privremeno borave u stambenim zgradama.

Koordinacija je zaključila i da treba pojačati program Koordinacije u dijelu edukacije, informiranja i savjetovanja građana te pripremati i provoditi program poticanja na ulaganje u održavanje i obnovu stambenih zgrada, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.