c S
Dnevne novosti

Lipanj realan rok za završetak hrvatskih pregovora

19.05.2011 07:14 BRUXELLES, 18. svibnja 2011.Hina, Postoje realni izgledi da Hrvatska završi pristupne pregovore u lipnju do kraja mađarskog predsjedništva, iako ne treba posve isključiti mogućnost da se formalni završetak obavi i u srpnju na samom početku poljskog predsjedništva, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.
Sve potrebne političke odluke za završetak pregovora bit će donesene za vrijeme mađarskog predsjedništva, jedino još postoji mali upitnik hoće li se do kraja lipnja uspjeti obaviti sve tehničke pretpostavke za to i ako se u tome ne uspije onda bi se pregovori i formalno zaključili u srpnju, ali lipanj je još posve moguć, rekao je Hini diplomatski izvor.

Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u srijedu je izjavila novinarima kako je "impresionirana napretkom" koji je Hrvatska ostvarila u izgradnji pravosudnog sustava, to jest u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, od kojeg ovisi završetak pristupnih pregovora.

Europska komisija je na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu razgovarala o trenutačnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora, a povjerenica Reding je rekla kako očekuje da će do konačne ocjene Komisije o hrvatskoj spremnosti za zatvaranje pregovora doći uskoro.

Diplomatski izvori ističu da se s ocjenom povjerenice Reding o hrvatskoj spremnosti slaže i njezin kolega zadužen za proširenje Štefan Fuele koji će u četvrtak sudjelovati na sastanku Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER).

Fuele je pozvan na taj sastanak u sklopu priprema za raspravu ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se sastaju u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku, a rasprava o Hrvatskoj predviđena je tijekom radne večere.

U institucijama EU-a već su počele i neformalne konzultacije o datumu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo i za sada se kao najizgledniji datum spominje sredine 2013., navodi diplomatski izvor koji je želio ostati neimenovan. Datum je potrebno odrediti i zbog zatvaranja poglavlja Financijske i proračunske odredbe.

Bez ciljanog datuma ulaska u Europsku uniju ne može se planirati europski proračun budući da svako proširenje nosi sa sobom i financijske obveze za EU.

Nakon zaključenja pristupnih pregovora potrebno je pripremiti ugovor o pristupanju, prevesti ga na sve službene jezike i uskladiti pravnu terminologiju.

Na nacrtu pristupnog ugovora radi se dulje vrijeme, a za završetak toga posla vjerojatno će trebati još nekoliko mjeseci, što znači da bi do potpisivanja ugovora moglo doći potkraj ove godine.

Ako se donese odluka o ulasku u EU sredinom 2013., onda bi zemlje članice imale na raspologanju godinu i pol dana da ratificiraju pristupni ugovor.