c S
Dnevne novosti

Rasprava o Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti

19.05.2011 07:22 ZAGREB, 18. svibnja 2011.(Hina), Saborski zastupnici u nastavku sjednice raspravili su Konačni prijedlog Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, kojeg su vladajući podržali, a oporbeni uglavnom najavili suzdržanost.
U raspravi je Silvano Hrelja (Klub HNS-HSU) ocijenio da se Zakonom neće riješiti neprijavljivanje radnika koje je generator sive ekonomije, ali bi moglo unijeti nemir među one koji imaju neprijavljen obrt.

Najavio je da neće biti protiv, ali ni za. Stanko Grčić (Klub HSS-a) upozorio je da mnogi obrtnici jedva spajaju kraj s krajem zbog nelojalne konkurencije koja ne plaća davanja.

Gospodarstvo je zbog sive ekonomije manje produktivno,a gospodarski pokazatelji niži, no što objektivno jesu. Najavio je potporu zakonskom prijedlogu, jer drži da će pridonijeti smanjenju sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Ivan Šuker (klub HDZ-a) upozorio je da na siva ekomoniju godišnje otpada oko 16 posto od ukupno 300 milijardi BDP-a, odnosno 48 milijardi kuna, što, kako je rekao, nije mali iznos, te kazao kako se Zakonom željela poslati poruka da se taj problem mora riješiti.

Stoga je najavio da će podržati taj Zakon i sve druge koji su u interesu suzbijanja korupcije.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) izrazio je sumnju da će zakon dati veće rezultate, jer inspekcije nisu u stanju kontrolirati provedbu propisa budući postoje dobro razrađene metode kako ih izbjeći. No, najavio je potporu Zakonu, a ne, kako je rekao, konstruktivnu suzdržanost.

Zastupnici su prethodno raspravili i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku čime se ispunjavaju mjerila koja je Europska unija naznačila u privremenom izvješću u Poglavlju 23. pravosuđe i temeljna prava.

Zastupnici su raspravili i Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma hrvatske i makedonske vlade o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energije.