c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Obiteljskog zakona

19.05.2011 07:26 ZAGREB, 18. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, još jednim iz paketa zakona koji se usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku, a koji je u raspravi dobio potporu saborskih klubova.
Zakon o općem upravnom postupku (ZUP), koji je usklađen s pravnom stečevinom EU, propisuje rok od 15 dana za žalbu na prvostupanjsku odluku o posvojenju. Važeći Obiteljski zakon predviđa žalbeni rok od osam dana od dana primitka odluke, te ga je potrebno uskladiti sa ZUP-om.

S obzirom na to da se predmetna odredba usklađuje sa ZUP-om na način da se rok za žalbu od 15 dana smatra primjerenim rokom za stranku, u vladi smatraju kako nije potrebno Obiteljskim zakonom kao posebnim propisom propisivati rok za žalbu. Žalbu protiv odluke o posvojenju u drugostupanjskom postupku rješava Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi.

Davorko Vidović najavio je potporu SDP-a predloženim tehničkim izmjenama, ali i vladi zamjerio što nije iskoristila priliku da kroz izmjene Obiteljskog zakona pokrene cjelovitu reformu sustava posvajanja djece. Podsjetio je i da je premijerka Jadranka Kosor ranije najavila takvu reformu, pozivajući centre za socijalnu skrb da jače prione tom poslu, te manje "slušaju papire a više žive ljude".

Vidović je istaknuo kako se slaže s premijerkom, ali ne i s "izostankom akcije iza tako dobro definirane potrebe i uočavanja problema". Podsjeća da se na posvojenje djeteta čeka tri godine, da je u dječjim domovima 1063 djece, 1808 u udomiteljskim obiteljima, 244 ima uvjete za posvojenje, a u 2008. posvojeno ih je samo 132, od kojih 81 mlađe od pet godina.

"Jedan telefonski poziv mjesečno nije znak da se netko skrbi o svom djetetu", rekao je Vidović, ističući da tu treba u okviru struke provjeriti tko "fingira roditeljstvo". Nedjeljka Klarić (HDZ) naglasila je kako je Obiteljski zakon potvrda da država šititi materinstvo, djecu i mladež, te stvara uvjete za skrb o pravima djeteta, posebno za djecu bez roditelja ili bez adekvatne roditeljske skrbi.

"Moramo znati da su sretna djeca danas sretni ljudi sutra", poručila je. Marijana Petir (HSS) naglašava da je obitelj prva škola međuljudskih odnosa, a obiteljski odnosi u hrvatskom kao i u svakom drugom društvu imaju važno mjesto.

I ona smatra kako je svaki obiteljski dom, pa i onaj posvojiteljski, puno bolji za djecu od institucija, pozivajući na jačanje sustava udomljavanja djece. Na poteškoće pri ostvarenju želje za posvajanjem upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB), također pozivajući na pojednostavljenje procedure dobivanja rješenja za posvojenje.