c S
Dnevne novosti

Udruge protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

20.05.2011 07:20 ZAGREB, 19. svibnja 2011.(Hina), Predstavnici koalicije udruga (Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko - Zadar, Srđ je naš) i mreže Zeleni forum (42 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske) zatražili su da se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuku iz hitne procedure te da se zaštiti kvalitetno i visokokvalitetno poljoprivredno zemljište od prenamjene u građevno zemljište.
Prije konferencije za novinare ispred Hrvatskog sabora 17 aktivista izvelo je performans kod crkve sv. Marka. Svaki od aktivista je na bijeloj majici ispisao po jedno slovo, tako da su zajedno tvorili poruku: "Zemljišna korupcija". Zatim su se povukli, a policija je nakon konferencije za novinare ispitivala predstavnike udruga i legitimirala ih.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić ustvrdio je da se time ugrožava sloboda govora i legitimira se predstavnike udruga civilnog društva koje su sazvale konferenciju za novinare na Trgu sv. Marka. Rekao je da je to žalosno. Zelić je na konferenciji za novinare izjavio kako je loše što se zakon donosi po hitnom postupku te ustvrdio kako je to jedan od zakona koji se donose po hitnom postupku i bez savjetovanja sa stručnom javnošću.

Rekao je da je dosad u ovom sazivu više od 87 posto zakona doneseno po hitnom postupku te da je to loša praksa koju treba mijenjati. Saša Šegrt iz Transparency Internationala smatra da predložene zakonske izmjene, kojima se tako drastično, čak deset puta, smanjuju dosadašnje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, otvaraju prostor za različite špekulacije, a time i mito i korupciju i različite vrste pritisaka.

Naime, tako veliko smanjenje naknade za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u praksi bi lako moglo utjecati na otkup jeftinoga poljoprivrednog zemljišta i onda lobiranjem i pritiscima postići izmjene prostornih planova te njegovu prenamjenu u mnogo skuplje građevno zemljište, rekla je Šegrt.

Jagoda Munić iz Zelene akcije istaknula je kako je zaštita kvalitetna zemljišta uređena programom prostornog uređenja RH u kojem se navodi da treba poboljšati i provesti zakone i druge propise koji podupiru održivo iskorištavanje tla te osigurati provedbu i kontrolu zabrane pretvaranja poljoprivredne zemlje u druge namjene, uz prethodno utvrđivanje onih kategorija koje se ne mogu prenamijeniti.

Munić je rekla kako je "odluka Ustavnog suda o poništenju više neustavnih članaka zakona o poljoprivrednom zemljištu doista upozorenje kako je poljoprivredno zemljište opće dobro i da ga država ima pravo i treba posebno štititi". Rekla je da udruge također traže da se ukine odredba koja kaže da se pri prenamjeni poljoprivrednog zemljišta u igrališta za golf ne plaća naknada.