c S
Dnevne novosti

J. Kosor: u 20 godina u regionalni razvoj uloženo mnogo

25.05.2011 07:10 ŠIBENIK, 24. svibnja 2011.(Hina), Otvarajući u Šibeniku prve "Dane regionalnog razvoja", premijerka Jadranka Kosor je rekla kako je država u zadnjih 20 godina od samostalnosti učinila mnogo, osobito za regionalni razvoj, podsjetivši da je obnovljeno oko 150 tisuća kuća srušenih u ratu, brinuli se za milijun prognanika i izbjeglica, uključivo i one iz BiH, i za to potrošili više do pet milijarda eura vlastita novca.
Vlada trenutačno čini sve da završimo pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja i taj cilj nije nedostižan, poručila je. Svladali smo brojne zapreke, provodimo borbu protiv kriminala i korupcije, jačamo državna tijela koja moraju svoj posao raditi bez ikakvih utjecaja sa strane. Ulažemo zadnje napore kako bismo se približili zajednici europskih zemalja i samo smo na korak do cilja koji je povijesno važan, koliko i uspostava neovisne i slobodne Hrvatske, kazala je Kosor.

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić je, obrativši se predstavnicima lokalnih samouprava na Danima regionalnog razvoja, kazao kako će razvoj hrvatskih regija jamčiti jedino oni sami. Dodao je kako iskustva iz europskih zemalja pokazuju da je regionalna razvojna politika vrlo bitna, koja je s 37 postotaka u proračunima zemalja EU-a odmah iza poljoprivrede s 42 posto.

"Ulazak u EU Hrvatskoj donosi nov način razmišljanja. Po planu država bi se trebala podijeliti u tri regije - sjeverozapadnu, središnju i jadransku Hrvatsku, no danas je razvoj tih cjelina neujednačen", ocijenio je, dodavši da regije trebaju "biti kompaktne i ujednačeno razvijene" te da na "tome još treba raditi".

Tužno je, ustvrdio je, da po analizama u Hrvatskoj neka područja još nisu prijavila nijedan projekt za europske fondove i zato nikako ne možemo biti zadovoljni. Stoga, istaknuo je, moramo izraditi cjelovit operativni program za Hrvatsku te uspostaviti sustav koji će učinkovito povlačiti sredstva za regionalni razvoj.

Tijekom konferencije dogodio se i manji izgred. Dok je premijerka Kosor govorila o vladinim nastojanjima da Hrvatska što prije uđe u zajednicu europskih zemalja, neka je žena u gledalištu ustala i počela klicati "Živjela suverena Hrvatska" i "Nećemo u EU!", optužujući vrh vlasti za veleizdaju.

Žena je napustila dvoranu u hotelskom naselju Solaris, a premijerka je s pozornice poručila kako je "to dokaz da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko može iznijeti svoje mišljenje'. Konferencija "Dani regionalnog razvoja", održava se u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstvo s ciljem promoviranja važnosti i značaja regionalnog razvoja RH.

Konferencija je okupila predstavnike regionalne i lokalne vlasti i ministarstava, Europske komisije, hrvatskih nacionalnih tijela.Jedan od ciljeva konferencije je poticanje lokalnih zajednica na pripremanje projekata koji se mogu financirati iz fondova EU.

Bit će održan i okrugli stol na temu: "Regionalna politika RH i EU perspektive", na kojem će predstavnici Poljske, Latvije i Francuske predstaviti svoja iskustva iz područja regionalnog razvoja i time pridonijeti pripremi RH za korištenje fondova EU.