c S
Dnevne novosti

Odbor: Ustavni sud prekoračio ovlasti

26.05.2011 07:20 ZAGREB, 25. svibnja 2011.Hina, Saborski Odbor za Ustav zauzeo je stav da je Ustavni sud RH prekoračio svoje ovlasti kada je naložio Odboru da izradi novi pročišćeni tekst Ustava te na svojim internetskim stranicama objavio svoj pročišćeni tekst - Odbor je jednoglasno utvrdio da je važeći i vjerodostojan tekst Ustava jedino njegov (Odborov) pročišćeni tekst iz srpnja prošle godine.
"Postoji visok stupanj osnovane sumnje da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti i da je u pročišćenom tekstu Ustava samovoljno, bez potpore u Ustavu, ispravio tekst Ustava i objavio ga na svojim internetskim stranicama", rekao je predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ).

Za izvješće Ustavnog suda, u kojemu je krajem ožujka upozoreno na ustavno-pravne neprihvatljive učinke pročišćenih tekstova Ustava zbog pogrešaka u numeraciji ustavnih članaka, Šeks je kazao kako ono može biti samo deklaratorne naravi, nikako ne obvezujuće za Sabor i njegova radna tijela.

Naglasio je da je, uzimajući u obzir sve njegove ovlasti i nadležnosti, razvidno da Ustavni sud nema ovlasti ni izrade niti objave pročišćenog teksta Ustava i da je to u nadležnosti isključivo ustavotvorca i zakonodavca, odnosno Hrvatskog sabora. Odgovorio je i na nalog Ustavnog suda da Odbor bez odgode objavi novi pročišćeni tekst Ustava u posebnom broju Narodnih novina, te pristupi brisanju svih do sada objavljenih pročišćenih tekstova.

"Odbor za Ustav to ne može, ne smije i neće napraviti", poručio je Šeks, pozivajući se na zaključak Sabora po kojemu je Odbor jedini ovlašten izrađivati i objavljivati pročišćeni tekst Ustava. Sa Šeksovim stavom složila se HDZ-ova većina u Odboru, ali i ustavno-pravni stručnjaci, vanjski članovi Odbora Branko Smerdel i Robert Podolnjak, ističući da nije Ustavni sud, već Sabor nadležan za izradu teksta Ustava.

"Izvješća Ustavnog suda nemaju nikakvu obvezujuću snagu i apsolutno se njima ništa ne može nalagati Saboru i njegovim radnim tijelima", istaknuo je Smerdel, naglasivši da Ustavni sud nije imao pravo objaviti svoj pročišćeni tekst Ustava kao službeni. "Ovo ne samo da je prekoračenje ovlasti, nego je to neprihvatljivo i politički opasno, posebno u izbornoj godini", poručio je.

I Podolnjak je mišljenja da si je Ustavni sud uzeo pravo "da koristi neki svoj Ustav". "To je apsurdna situacija i pravno nedopustiva", naglasio je. Sukladno prijedlogu Smerdela i Podolnjaka, Odbor je jednoglasno - šest HDZ-ovih članova i Šemso Tanković (SDAH) - donio zaključak po kojemu je jedini valjani i vjerodostojni tekst Ustava onaj koji je sam lani objavio u Narodnim novinama, te se obvezao s tim stavom izvijestiti i na plenarnoj sjednici parlamenta.

Iako je Šeks prvotno predlagao da u taj zaključak, kao objedinjeni stav, uđe i potpora Odbora prijedlogu vlade da Odbor pristupi promjenama Ustava kako bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uredila Ustavnim zakonom, to je ipak izglasano kao poseban zaključak.

No, to se dogodilo nakon što je Vesna Pusić (HNS) demonstrativno napustila sjednicu Odbora, negodujući zbog prijedloga da u isti zaključak uđe te se objedinjeno rasprave i pitanja oko Ustavnog suda i ona vezana uz prava hrvatskih branitelja.