c S
Dnevne novosti

MZOŠ: odbacivanje zakona odbacivanje je besplatnog studija

26.05.2011 07:18 ZAGREB, 25. svibnja 2011.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) reagiralo je na izjavu Vijeća Filozofskog fakulteta ponovivši kako onaj tko "traži odbacivanje zakona u cijelosti, mora biti svjestan da time ujedno traži odbacivanje, prvi put, zakonski definiranog, besplatnog studija".
Kako bi se osiguralo da znanost i visoko obrazovanje bude jednako dostupno i djeluju u interesu čitavog društva, Ministarstvo ističe da je odlučilo novim zakonima ukinuti školarine.

Time bi se svim studentima omogućio potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (bez naplate i upisnina), dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze, piše u priopćenju ministarstva.

U najnovijim verzijama zakona, ministarstvo navodi kako je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija.

Tvrde i kako se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

MZOŠ piše da predlaže donošenje zakona kroz dva čitanja te da su sve zainteresirane javnosti pozvane da alternativne prijedloge, koji se odnose na nacrte prijedloga zakona, i dalje dostavljaju na adresu javnarasprava@mzos.hr.