c S
Dnevne novosti

Sabor o Konvenciji o sprečavanju bezdržavljanstva

26.05.2011 07:24 ZAGREB, 25. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor počet će sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije o smanjenju slučajeva bezdržavljanstva kojoj je pristupilo i 18 europskih država.
Svrha Konvencije je smanjenje broja osoba bez državljanstva reguliranjem situacija u kojima će osobi biti dodijeljeno državljanstvo države stranke Konvencije, a njenim potvrđivanjem Hrvatska će se pridružiti krugu država koje svojim zakonodavstvom nastoje osigurati sprječavanje nastanka slučajeva bezdržavljanstva zbog gubitka državljanstva.

Konvencija teži suzbijanju bezdržavljanstva od najranije životne dobi i zahtijeva od država ugovornica usvajanje propisanih standarda za stjecanje ili prestanak državljanstva te predviđa osnivanje međunarodnog tijela kojem bi se osobe, na koje se primjenjuje Konvencija, mogle obratiti i zatražiti pomoć pri postupanju pred nadležnim državnim tijelima.

U cilju sprečavanja nastanka bezdržavljanstva, Konvencija prvenstveno uređuje stjecanje državljanstva osoba rođenih na državnom području države ugovornice, koje bi inače bile bez državljanstva, kao i osoba koje nisu rođene na njenom području i čiji je jedan od roditelja u vrijeme njihovog rođenja imao državljanstvo te države.

Predviđeno je i da država ugovornica dodjeljivanje svog državljanstva može ograničiti starosnom dobi podnositelja zahtjeva, dužinom trajanja uobičajenog boravišta na svom državnom području, osuđivanosti za kaznena djela te ranijim bezdržavljanstvom.