c S
Dnevne novosti

Sabor za potvrđivanje sporazuma o prekograničnoj suradnji

27.05.2011 07:20 ZAGREB, 26. svibnja 2011.Hina, Saborski klubovi i zastupnici podržali su predloženo potvrđivanje triju sporazuma o financiranju s Europskom komisijom koji se odnose na IPA program prekogranične suradnje u okviru instrumenata pretpristupne pomoći.
Riječ je o programima prekogranične suradnje s Mađarskom i Slovenijom te o programu jadranske prekogranične suradnje.

Vezano uz program prekogranične suradnje s Mađarskom, riječ je o preduvjetu za bespovratno korištenje novca iz pretpristupnog programa IPA za prošlu i ovu godinu, kojim bi se financirali projekti održivog razvoja i turizma, gospodarstva i zajedničkih ljudskih kapaciteta, te tehničke pomoći.

Ukupna vrijednost programa je 119,5 milijuna kuna, pri čemu mađarska strana sudjeluje s 66,67 posto sredstava a hrvatska s 33,33 posto ili 300 tisuća kuna.

Program prekogranične suradnje sa Slovenijom namijenjen je, pak, unaprjeđenju gospodarskog i društvenog razvoja (turizam i ruralni razvoj, razvoj poduzetništva i društvena integracija), održivog upravljanja okolišem (zaštita okoliša, očuvanje zaštićenih područja, ekološki značajna područja), te tehničke pomoći.

Ukupna vrijednost programa iznosi 97,3 milijuna kuna, a Hrvatska, odnosno njezino Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, sufinancirala bi ga s 15 posto ili 350 tisuća kuna.

Cilj trećeg sporazuma, onog vezanog uz program jadranske prekogranične suradnje, je poduprijeti suradnju između Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u pogledu revitalizacije gospodarstva, zaštite prirode i okoliša te povećanja socijalne kohezije.

Ukupna vrijednost programa je 560,1 milijuna kuna, a Hrvatska se obvezala sudjelovati s 15 posto ili 320 tisuća kuna.

Iako su poduprijeli potvrđivanje sporazuma i istaknuli njihove velike mogućnosti za razvoj pograničnih lokalnih sredina, dio njih je upozorio da dio lokalnih jedinica ni financijski ni stručno nije osposobljeno za pripremu i provedbu pretpristupnih programa pomoći.