c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora Konvenciji o smanjenju broja apatrida

27.05.2011 07:22

ZAGREB, 26. svibnja 2011.(Hina), Saborski klubovi su u kratkoj raspravi podržali prijedlog potvrđivanja Konvencije o smanjenju slučajeva bezdržavljanstva, čime će Hrvatska dati svoj doprinos pri smanjenju broja osoba bez državljanstva (apatridi), kojih je danas u svijetu čak 11 milijuna.

Konvencija je sastavljena u New Yorku 1961, stupila je na snagu 1975., a do danas joj je pristupilo 37 članica UN-a.Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić pojasnio je kako je svrha Konvencije smanjenje broja osoba bez državljanstva reguliranjem situacija u kojima će osobi biti dodijeljeno državljanstvo države stranke Konvencije.

Konvencija teži suzbijanju bezdržavljanstva od najranije životne dobi i zahtijeva od država ugovornica usvajanje propisanih standarda za stjecanje ili prestanak državljanstva te predviđa osnivanje međunarodnog tijela kojem bi se osobe, na koje se primjenjuje Konvencija, mogle obratiti i zatražiti pomoć pri postupanju pred nadležnim državnim tijelima.

U cilju sprječavanja nastanka bezdržavljanstva, Konvencija prvenstveno uređuje stjecanje državljanstva osoba rođenih na državnom području države ugovornice, koje bi inače bile bez državljanstva, kao i osoba koje nisu rođene na njenom području i čiji je jedan od roditelja u vrijeme njihovog rođenja imao državljanstvo te države, kazao je Buconjić.

Tomislav Čuljak (HDZ) rekao je kako je zakonom predviđeno da država ugovornica dodjeljivanje svog državljanstva može ograničiti starosnom dobi podnositelja zahtjeva, dužinom trajanja uobičajenog boravišta na svom državnom području, osuđivanosti za kaznena djela te ranijim bezdržavljanstvom. Konvencija temelji stjecanje državljanstva na stvarnoj vezi pojedinaca s državom, kazao je Čuljak.

Šime Lučin (SDP) upozorio je kako su tijekom protekle dvije godine u Hrvatskoj bila svega 63 slučaja osoba bez državljanstva, što je iznenađujuće mali broj. Iako su u hrvatskom zakonodavstvu ugrađena osnovna i opća načela vezana za državljanstvo, Zakon o hrvatskom državljanstvu, kako je rekao Lučin, u nekim je dijelovima arhaičan te bi trebalo donijeti novi.

Miljenko Dorić (HNS/HSU) žalosnom je ocijenio činjenicu da je tek 37 članica UN-a, od kojih samo 18 europskih, do sada ratificiralo Konvenciju, ali i pohvalio odluku Hrvatske da im se pridruži i "uđe u bitku za smanjenje broja apatrida". Pohvalio je i uspješnu provedbu Nacionalnog programa za Rome, koje je, istaknuo je, riješila brojne probleme romske populacije.