c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću Nacionalnog odbora

27.05.2011 07:14 ZAGREB, 26. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor će početi sjednicu raspravom o izvješću o radu Nacionalnog odbora od 1. srpnja do 31. prosinca 2010., a zastupnici će glasovati i o dosad raspravljenim točkama, najavio je potpredsjednik Sabora Josip Friščić na kraju večerašnjeg zasjedanja.
U izvješću Nacionalnog odbora koji vodi Vesna Pusić detaljno su pobrojana sva poglavlja u pregovorima s EU koja su lani još bila otvorena ili su pak zatvorena, uz ocjenu da je u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU u drugoj polovici prošle godine zabilježen napredak u pregovorima, te da ulaze u završnu fazu.

Navodi se i da je u tom razdoblju zatvoreno čak osam poglavlja, dok je početkom 2011. za zatvaranje preostalo još sedam poglavlja, među kojima i dva tehnička: Financijske i proračunske odredbe i Ostalo.

Nacionalni odbor je u izvješću naveo i da je potrebno, što žurnije, suradnjom toga i ostalih odbora nadležnih za vanjsku politiku započeti rad na osmišljavanju strategije nastupa Hrvatskog sabora prema parlamentima zemalja članica EU, te Europskom parlamentu tijekom potvrđivanja hrvatskog Ugovora o pristupanju kako bi se unaprijed osiguralo da se potvrđivanje hrvatskog Ugovora o pristupanju provede što brže i jednostavnije.