c S
Dnevne novosti

Sabor objedinjeno o nomotehničkim promjenama Ustava i pravima branitelja

27.05.2011 07:26 ZAGREB, 26. svibnja 2011.Hina, Prilikom rasprave o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava, s prijedlogom Ustavnog zakona o izmjeni i dopuni Ustava zastupnici su se objedinjeno izjašnjavali i o pitanju vezanom uz nomotehničke promjene ustavnog teksta i onima vezanim uz prava hrvatskih branitelja, ali su izrazili negodovanje što tako važna točka dolazi tek popodne na saborsku sjednicu.
"To su dva različita prijedloga i dvije potpuno različite teme o kojima je nemoguće glasovati u jednom paketu", upozorila je Vesna Pusić (HNS/HSU). Rekla je da se, s jedne strane, radi o nomotehničkom uređivanju ustavnog teksta, gdje je došlo do dodatne zabune nakon analize Ustavnog suda i objave na internetu za što nije ovlašten.

S druge strane je tema koja nema s time veze: donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, napomenula je Pusić. Istaknula je kako objašnjenje da će se time dodatno zaštititi dignitet hrvatskih branitelja i dostojanstvo Domovinskog rata ne stoji jer "nitko ništa ne može dodati niti uzeti tom dignitetu".

"Što znači garantirati prava branitelja ustavnim zakonom dok se bilo kojoj drugoj skupini skrb države garantira 'običnim' zakonom? Jedino objašnjenje za to je pretpostavka da se zakoni neće poštovati, a mi ne možemo prihvatiti tu tezu", kazala je.

"Kad se branitelje izdvaja, za razliku od prava hrvatske djece, invalida, nezaposlenih, mladih ili bilo koje druge kategorije građana, to može značiti ili da se ne vjeruje hrvatskim zakonima ili da se misli da je potrebno narušiti načelo jednakosti pred zakonom, ali i jednakost svih građana pred Ustavom, a to je vrlo ozbiljan potez", dodala je.

Odgovorio joj je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, koji je rekao da prava branitelja ostaju ista, ali, dodao je, želi se naglasiti, kao izraz poštovanja, da su hrvatski branitelji najzaslužniji za stvaranje Hrvatske i ići tragom toga da se o tim ključnim stvarima zakoni ne mogu mijenjati kako se kome prohtije.

Vladimir Šeks (HDZ) rekao je pak kako nije bilo nikakve druge nakane u prijedlozima saborskog Odbora za Ustav osim da se utvrdi koji je Ustav na snazi. Također je rekao kako je vlada zahtijevala raspravu jednim dopisom, a Pusić mu je odgovorila da to nije dovoljno. "Nedovoljno može biti slabo, ali ne znači pogrešno", odvratio je Šeks.

Damir Kajin (IDS) ustvrdio je kako Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja ne treba braniteljima, nego onima koji se bore da očuvaju vlast i lažnim braniteljima. Zauzeo se za to da se prava invalida Domovinskog rata i obitelji stradalih još povećaju, ali smatra da je za ostale odazivanje na mobilizacijski poziv bila građanska i civilizacijska dužnost.

I Boro Grubišić (HDSSB) smatra da je Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja "u funkciji izborne godine", a tako misli i hrvatski laburist Dragutin Lesar. Josip Đakić (HDZ) rekao je kako se danas u Saboru pokazuje tko drži do digniteta branitelja, a tko ne, tko im je majka, a tko maćeha.

Zastupnike SDP-a prozvao je za politizaciju o pitanju hrvatskih branitelja, ističući da za tu partiju, kako se čini, branitelji ne predstavljaju nikakvu kategoriju, a kamoli ustavnu.